Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Писмо до Вежди Рашидов: Задълбочавате кризата

Синдикатите в музикалните институти твърдят, че новите правила за финансиране на културата ще влошат ситуацията

Субсидиите в сценичните изкуства занапред ще бъдат на база 1 лв. приходи. Постановлението ще влезе в сила от 1 юли.  - Писмо до Вежди Рашидов: Задълбочавате кризата

Субсидиите в сценичните изкуства занапред ще бъдат на база 1 лв. приходи. Постановлението ще влезе в сила от 1 юли.

Новите правила за финансиране на културата, публикувани в сайта на Министерството на културата, ще задълбочат кризата в сценичните изкуства, твърдят в писмо до Вежди Рашидов, както и до комисиите по култура и медии и по бюджет и финанси в парламента, Кирил Бинев – председател на Национална федерация „ Култура” към КТ „Подкрепа” и Пеньо Пирозов – зам.-председател на Независима синдикална федерация „Култура” към КНСБ.

Субсидиите занапред ще бъдат на база 1 лв. приходи в културните институти. Постановлението ще влезе в сила от 1 юли. Новите правила предвиждат за всеки лев, спечелен в драматичните и драматично-куклените театри, държавата да превежда на института по 2,50 лв.; куклените театри ще получават по 3 лв. за 1 лв. приходи; филхармониите, опери, музикално-балетни центрове и фолклорни ансамбли – по 6 лв.; Софийска опера и балет, музикално-драматични театри, театрално-музикални центрове и експериментални институти по 4 лв.; симфониети по 8 лв. (Вижте в ОЩЕ ПО ТЕМАТА).

Вижте мотивацията на синдикалистите срещу новите правила:

„Уважаеми госпожи и господа,

На страницата на Министерство на културата на 07.07.2015 г. е предложен за обществено обсъждане проект за ПМС за утвърждаване на единни разходни стандарти за финансиране през 2015 г. на държавните културни институти, осъществяващи дейности в областта на сценичните изкуства.

От въвеждането на делегираните бюджети, по които държавните културни институти осъществяват своята дейност в областта на сценичните изкуства, регламентирани в чл. 23а и 23б от Закона за закрила и развитие на културата, в сила от 01.01.2013 г., единният разходен стандарт, който е базов компонент от Методиката за разпределяне на финансовите средства, е определена сума, която представлява субсидията за един продаден билет. В новия проект за ПМС се предлага субсидията да се определя на база 1 (един) лев реализирани приходи от брой продадени билети от собствени театрални или музикални продукти, диференцирани по групи културни институти.

Това според нас е драстична промяна, която променя философията на финансиране, регламентирана в чл. 23а, алинея 3 от Закона за закрила и развитие на културата. Промяна, която поставя под въпрос и другия базов компонент – брой продадени билети, определен в точка 1 от същата алинея, предпоставя задълбочаване на кризата във финансирането на държавните културни институти.

На проведения на 23 юни Отраслови съвет се направиха конкретни предложения за промяна на сега действащата методика, но не и цялостна промяна на философията за финансиране на държавните културни институти, както и промяна на единните разходни стандарти.
Затова настояваме, на основание чл. 3б ал. 1 и чл. 3в ал. 4 от Кодекса на труда, да бъде свикан Отрасловият съвет за тристранно сътрудничество към Министерство на културата, който да обсъди предложената промяна на действащите стандарти.

Считаме, че към такава промяна трябва да се подходи изключително внимателно, като бъдат направени анализи, как би се отразила тя на конкретни институти, с оглед на постигнатите резултати и показатели за 2014 г.“

Писмото е изпратено до Министерството на културата и парламента на 8 юли.

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg