Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Писмо на Моцарт на търг за $217 хил. в Америка

Композиторът пише до свой приятел да му изпрати партитури по куриер

Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791)  - Писмо на Моцарт на търг за $217 хил. в Америка

Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791)

Писмо, написано от Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791) до негов австрийски приятел, известен ботаник, беше продадено от аукционна къща в Бостън за 217 000 долара на търг, пише „Монд“.

Писмото е една страница, на немски език е и е без дата, но се предполага, че написано през юли или август 1786 г. В него композиторът иска от приятеля си Николаус Йозеф фон Хакин, да му изпрати три партитури по куриер.

„Моля ви да ми изпратите Квартет в сол минор, Сонатата в ми бемол и новото Трио в сол”, пише Моцарт.

Моцарт има предвид своя Квартет за пиано № 1 в сол минор, композиран през 1785 г., както и Соната за пиано и цигулка в ми бемол мажор, композирана през същата година и Триото за пиано, цигулка и виолончело за контрабас в сол мажор, завършено на 6 юли 1786 г. – това навежда на мисълта, че писмото е написано малко по-късно, смятат от аукционната къща.

Купувачът на писмото е американец от Източните Щати, допълват от Къщата.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Утехата Вазов

Bookshop 728×90