Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Писмо от бъдещето часове преди Нова година

„Кастор. Портрети на неизвестното“ на Явор Гърдев със софийска премиера на 29 и 30 декември

Иван Бърнев е в ролята на самотника Кастор, който получава съобщение от бъдещия си „аз“. Снимка: Явор Гърдев/Фейсбук - Писмо от бъдещето часове преди Нова година

Иван Бърнев е в ролята на самотника Кастор, който получава съобщение от бъдещия си „аз“. Снимка: Явор Гърдев/Фейсбук

„Кастор. Портрети на неизвестното“, спектакълът на Явор Гърдев с номинация за „Икар“, най-сетне ще има своята софийска премиера. Пърформансът, който дори според създателите си трудно се вписва в традиционните театрални жанрове, ще се играе на 29 и 30 декември в „Топлоцентрала“. Началото днес е в 20 ч., а на 30 декември ще може да се гледа от 18 и от 21 ч.

Продукцията е музикално-драматично и визуално преживяване, пътуване между необятния Космос и екзистенциалния микрокосмос. Без да е нито музикално произведение, нито театрално представление, нито видео инсталация, пърформънсът е опит за синтез между трите, уточняват от „Топлоцентрала“.

Главен герой е самотникът Кастор, обитател на пуста колония на екзопланета в близкия Космос. Ежедневието му се преобръща, когато получава смущаващо съобщение от самия себе си с точни указания как да предотврати предстоящата си смърт. Изправен пред бездната на неизвестното си бъдеще, Кастор потъва в спешно разследване на също толкова неизвестното си минало, което поставя на изпитание неговата идентичност и го подмамва в скритите подмоли на собствената му личност.

Началото на историята е през 2016 г., когато се състоя пресконференция с участието на Стивън Хокинг, Марк Зукърбърг и Юрий Милнер. Тогава тримата обявиха, че ще инвестират огромни средства в изработването на нова технология за скоростно придвижване на космически кораб, който да успее да преодолее „скромното“ разстояние от около четири светлинни години до една близка до Земята екзопланета в съседното съзвездие Алфа Кентавър.

В главната роля на Кастор е Иван Бърнев, на сцената ще излязат още музикантите Пламена Гиргинова (сопран), Божана Юрганджиева (маримба и перкусии) и Маргарита Илиева (роял). Идеята и музиката за пърформънса са на Петър Дундаков. Автор на текста и сценична реализация е Явор Гърдев. Визуалната среда е на Венелин Шурелов.

Кастор е самотен човек, който постепенно разбира, че колкото повече търси параметрите на света извън себе си, толкова по-малко опори ще намери, коментира Гърдев, а Шурелов обобщава спектакъла с „предизвикателството да видиш себе си в бъдещето, да разговаряш със собствената си вероятност, да картографираш промените с надеждата да запазиш разбирането“.

„Неизвестното“ е територия, в която човек пита: „Кой съм аз? Как и къде съществувам?“ Светът започва да изглежда все повече контролируем, а това, което започва да липсва в него, е непознатото, неизвестното – коментира Петър Дундаков. – Все по-малко сме изкушени от него, независимо че то непрекъснато ни напомня за себе си. Това беше първичният ми размисъл и вдъхновение за създаването на музикалното произведение – диалектиката между прогреса и непознатото.“

„Кастор“ се превърна в едно от театралните събития на миналата година, негова работна версия беше представена на Международния театрален фестивал „Варненско лято“. Спектакълът получи и номинация за наградата „Икар 2022“ на Съюза на артистите в България за драматургичен текст. Продукцията се разпространява от Сдружение „Антракт“ с финансовата подкрепа на програма „Култура“ на Столична община.

Билетите са на привършване, но все още се предлагат онлайн за по-късното представление на 30 декември (от 21 ч.). Цената им е 20 лв., 15 за учащи, пенсионери и хора в неравностойно положение.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg