Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Писмо от икономисти: За да възстановим света, трябва да прекратим въглеродната икономика

Финансовите институции трябва да се откажат от индустрията с изкопаеми горива и да инвестират в зелена технология, инфраструктура, социални програми и работни места

Пожар през 2019-а в ТЕЦ Марица Изток 2 - единствената, която ще получава пари за студен резерв, след решение на правителството от 23 юли 2020 г. Снимка: Иван Янев/БГНЕС - Писмо от икономисти: За да възстановим света, трябва да прекратим въглеродната икономика

Пожар през 2019-а в ТЕЦ Марица Изток 2 - единствената, която ще получава пари за студен резерв, след решение на правителството от 23 юли 2020 г. Снимка: Иван Янев/БГНЕС

От непреодолян расизъм до пандемия от COVID-19, от крайно неравенство до екологичен срив, нашият свят е изправен пред ужасни и взаимосвързани извънредни ситуации. Настоящият момент болезнено подчертава слабостите на нашата икономическа система, но това ни дава и рядката възможност да я преосмислим. Докато се стремим да възстановим света, можем и трябва да прекратим въглеродната икономика. Това твърдят в отворено писмо до „Гардиън“ около 100 водещи световни икономисти, сред които Джефри Сакс, Джоузеф Стиглиц, Мариана Мазукато, Клеър Браун, Индивар Дута-Гупта, Робърт Райх, Гейбриъл Зукман.

Затоплящият се климат е пряко свързан с бедствия като провалени реколти, недостиг на вода, нарастващи приливи и отливи, необичайно време, принудителна миграция и пандемии. Замърсеният въздух например повишава риска от усложнения след заболявания като COVID-19, а обезлесяването и повишаването на температурите подпомагат появата на нови инфекциозни болести. Последиците от тях неслучайно се проявяват най-вече при хората с ниски доходи, слабо развитите държави и в маргинализираните групи.

Ако не действаме сега, настоящият момент може да бъде просто преглед на предстоящото, тъй като ще бъдем поставени пред все по-болезнени ситуации и премеждия. Наивно е да мислим, че можем просто да подтикнем към друго поведение индустрията за изкопаеми горива – индустрия, която лъже за изменението на климата от десетилетия, активно се противопоставя на сериозните климатични решения и продължава да планира бъдеще, зависимо от изкопаемите горива.

Вместо това трябва да разберем, че настоящият момент предоставя възможност да създадем по-добро бъдеще за себе си и нашите деца. Прекратявайки въглеродната икономика, можем да поставим начало на пътя към икономическо възстановяване, като същевременно изграждаме по-справедлив и устойчив свят.

Правителствата трябва постепенно да прекратят производството на изкопаеми горива. Субсидиите за големи петролни, газови и въглищни компании забавят крайно необходимия енергиен преход, изкривявайки пазарите и обричайки ни на нежелано бъдеще. Трябва постепенно и координирано да се отказваме от извличането на въглеродни ресурси, а правителствата да пренасочват средства към зелена технология, инфраструктура, социални програми и работни места, насърчавайки икономически преход, който е от полза за хората и планетата.

Могъщите финансови институции трябва да прекратят инвестициите и финансирането на изкопаеми горива. Когато най-големите банки, най-влиятелните инвеститори и най-престижните университети залагат на индустрията с изкопаеми горива, те ѝ осигуряват икономическия и социален капитал, необходим за поддържане на опасното статукво. Вместо това тези институции трябва да се освободят от компаниите за изкопаеми горива и да прекратят финансирането на техните продължителни операции, а междувременно трябва да реинвестират тези ресурси в справедливо и стабилно бъдеще.

Хората трябва да заемат активна позиция и да се застъпват за по-справедлива икономическа система. Ако се опитаме да възстановим икономиката по принципа „връщане към бизнеса, както обикновено“, просто ще заменим една криза с друга.

Чрез мащабна икономическа трансформация, която разрушава въглеродната икономика и създава по-зелен свят, ще започне процесът на възстановяване, който ще доведе до отмяна на несправедливостите в икономическата система на съвременния свят.

Ние, долуподписаните експерти по икономика, призоваваме политиците да предприемат значителни действия за възстановяването на климата, признавайки, че здравата икономика и обществото изискват здрава планета.

Вижте още: ЗАЩО СЕ ПРОВАЛЯТ ДЪРЖАВИТЕ, ОБЯСНЕНО ДОСТЪПНО ОТ НОБЕЛОВ ЛАУРЕАТ

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90