Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Писмо от Ван Гог и Гоген продадено на търг

В него двамата предричат „гигантско възраждане” на изкуството

Част от писмото на двамата художници. Снимка: Аукционна къща „Drouot“ - Писмо от Ван Гог и Гоген продадено на търг

Част от писмото на двамата художници. Снимка: Аукционна къща „Drouot“

Писмо, писано съвместно от Винсент ван Гог и Пол Гоген, бе продадено на търг във Франция, стана ясно от каталога на аукционната къща „Drouot“. Писмото е адресирано до общия им приятел Емил Бернар и в него се обсъжда въпросът за създаване на асоциация на авангардните художници.

Цената, която купувачът е платил за редкия документ, е 210 хил. евро. Прогнозната стойност на аукциона е била 250 хил. евро.

Писмото е написано върху кариран лист и е подписано и от двамата знаменити художници. Изпратено е от Арл, където известно време Гоген живял при приятеля си Ван Гог. Написано е на 1 или 2 ноември 1888 г. и засяга основно темата за изкуството. И двамата художници са единодушни, че по онова време живописта и изкуството като цяло минават през важен период по пътя към своето „възраждане”.

„Аз, вярващият във възможността за гигантско възраждане на изкуството, което ще се случи в тропиците, смятам, че ние ще се окажем само посредници в това събитие. Едва следващото поколение ще може да живее в мир и спокойствие”, пише Ван Гог и подчертава, че високо цени таланта на Гоген.

Неговият приятел Пол, автор на заключителната част на писмото, скромно предлага да не се обръща внимание на подобни коментари от страна на „впечатлителния” Ван Гог. Гоген също вярва, че новите художници ще се появят именно в живописните тропически страни и потвърждава желанието си да замине на пътешествие там.

Както знаем от биографиите на двамата художници, малко след датата, посочена в писмото, те се скарват и Гоген напуска Арл и къщата, в която живеят с Винсент. След по-малко от две години Ван Гог умира, а през 1891 г. Гоген наистина заминава за тропиците – в Таити, където живее до края на дните си.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах