Писмо срещу хомофобия и расизъм в „Преди обед” по Би Ти Ви

Правозащитници предупреждават, че може да се стигне до съд заради изказвания на Александър Кадиев

Александър Кадиев, водещ на „Преди обед“. Снимка: Би Ти Ви - Писмо срещу хомофобия и расизъм в „Преди обед” по Би Ти Ви

Александър Кадиев, водещ на „Преди обед“. Снимка: Би Ти Ви

Писмо с настояване водещият на предаването „Преди обед“ Александър Кадиев да се извини за обиди и фалшиви новини, изречени в ефир, изпратиха до ръководството на Би Ти Ви граждани и представители на правозащитни организации. Ако не получат извинение, ще бъдат сезирани Комисията за журналистическа етика и Съвета за електронни медии и ще бъде внесена жалба в съда, съобщава сайтът „Джендърленд“.

Поводът е предаването, излъчено на 12 февруари 2021 г. В него Александър Кадиев си е позволил расистки и нетолерантни изказвания, казват авторите на писмото, адресирано до Мартин Швехлак, главен изпълнителен директор на Би Ти Ви, Георги Тошев, продуцент и творчески директор на „Преди обед“, Христо Хаджитанев, директор „Програма“, и Антон Хекимян, директор „Новини, актуални предавания и спорт“.

Изредени са няколко примера, цитати от изказвания на Кадиев:

„Можем ли да говорим за един случай в Съсекс, Великобритания, който е малко особен? В Университетската болница в Съсекс въвеждат нова политика и са казали на акушерките, че вече не могат да използват думите „майка“, „кърмене“ и „майчинство“ в защита на транс хората и това е официално в тази болница. Вече ще се заместят „майка“, „кърмене“ и „кърма“ и могат да се използват например „човешко мляко“ или „мляко от хранеща майка или родител“. Сега се намираме в телевизия и сме в демократична държава. Няма да се изразявам крайно, за да не си загубя работата, защото ще остана само по мълет, но аз съм крайно несъгласен с това. Как те променят лексиката на едно човечество в името на това да обслужваме едни хора, които са решили, че ще правят карнавал у тях?

(…)

Тези трансджендър хора непрекъснато мислят как да си правят операции, как да се обличат и как да се гримират и да ни го набиват това в лицето и да ни казват „ние сме различни“ и „ние сме такова“. Ние ходим ли така по улицата и да казваме, че сме хетеро?“.

Авторите на писмото привеждат доказателства, че ръководството на болницата в Съсекс е обновило правилата за официална вътрешна комуникация, която е адитивна, т.е. тя разширява текущо използвания речник, а не го заменя. Според тях изреченото в ефир от Кадиев е фалшива новина.

Цитирано е и друго изказване на водещия за расовото разнообразие в изкуството:

„Ние нямаме нищо против, ама да кажем той афроамериканецът или азиатецът, като не може горкият да направи филм, аджеба защо трябва да се бута да прави филм? Има хора, които могат да правят филми и те са просто… така се се случило. С друг цвят на кожата. То не е защото ние искаме. Ти чувал ли си за афроамерикански поет от висша… от световна величина?“.

В писмото до Би Ти Ви авторите изреждат „неизчерпателен списък с великолепни образци на световната литература”, дело на поети, които не принадлежат на „бялата“ раса:

„Мая Анджелоу (1928 – 2014) – поетеса, носителка на наградата Пулицър, превеждана на български, чете своя поезия на церемонията по встъпването в длъжност на президента Бил Клинтън. Автор на легендарната поема „Аз пак се вдигам“;

Дерек Уолкът (1930 – 2017) – поет, драматург и писател от Сейнт Лусия, носител на Нобелова награда. Монументалната му поезия е сравнявана като мащаби с „Одисей” на Джеймс Джойс;

Тони Морисън (1931 – 2019) – писателка, първата чернокожа жена, носителка на Нобелова награда, както и носителка на наградата Пулицър. Превеждана на български;

Уоле Шоинка (1943) – нигерийски писател, драматург и поет, първият чернокож носител на Нобелова награда. Превеждан на български;

Джерико Браун (1976) – съвременен чернокож поет, открито хомосексуален, носител на наградата Пулицър;

Аманда Гормън (1988) – чернокожа поетеса, която чете своя поезия на церемонията по встъпването в длъжност на президента Джо Байдън“.

В този списък авторите на писмото посочват и Пейо Яворов – „от друга често маргинализирана група, Яворов е с ромски произход, за което свидетелства А. Ю. Бакалова“.

Авторите на писмото добавят, че изказването на Александър Кадиев е „открито расистко, насаждащо мисленето, че само хора с бял цвят на кожата би трябвало да се занимават с филмово изкуство, и че цветнокожи хора нямат мястото или качествата да творят в сферата на киното“. Освен това те обръщат внимание, че отново става дума за фалшива новина. Първо, смесват се две различни неща – филмовите студия в Холивуд и наградите „Оскар“. Второ, в новите правила на оскарите действително има изискване за участие на представители на малцинства в снимачния екип, но няма задължение те да бъдат актьори. Може да са например оператори или гардеробиери. В писмото се дават примери за множество филми, които са спечелили редица награди, и в които участват представители на различни малцинства.

След множество приведени доказателства за несъстоятелността на изказванията на Кадиев, подписалите се настояват екипът на „Преди обед“ да поднесе поднесе официално извинение на зрителите си, както и на засегнатите малцинствени групи. Освен това, след като бъдат запознати с фактите от независими източници, водещите да представят отново темата, но вече с правдива информация и неутрален тон. В писмото се настоява предаването да покани представители на ЛГБТИ+ общността и техни застъпници, както и представители на други непривилегировани общности, с които да се обсъдят изложените теми. Сред основните им искания е да бъде осигурено адекватно обучение на водещите и журналистите в bTV Media Group, за да бъдат те адекватно подготвени за бъдещи разговори на подобни теми.

Основания за това искане, се казва в писмото, е фактът, че Би Ти Ви има достъп до огромна аудитория в България и българската диаспора по света, заради което носи отговорност за начина, по който поднася факти и формира общественото мнение.

Ако исканията им не бъдат изпълнени, подписалите писмото възнамеряват да отнесат въпроса до Комисията за журналистическа етика, Съвета за електронни медии (СЕМ), както и до съда.

Писмото е подписано от Венета Лимберова, председател на „Младежка ЛГБТ организация „Действие“, Виктор Лилов, издател, Пол Найденов, председател на Фондация „Ресурсен център Билитис“, Светла Енчева, журналистка и социоложка на свободна практика, Симеон Василев, председател фондация GLAS и др.

Пълният текст на писмото

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах