POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Писмото, което Кърк Дъглас написа на 100-тния си рожден ден

Втората световна война е предизвикана от мъж, който също обещавал, че ще направи страната си отново велика, изтъкна актьорът преди 3 години

„Живях дълъг, хубав живот. Няма да бъда жив, за да видя последиците, ако това зло пусне корени в нашата държава“, казва Кърк Дъглас навръх 100-годишнината си. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Писмото, което Кърк Дъглас написа на 100-тния си рожден ден

„Живях дълъг, хубав живот. Няма да бъда жив, за да видя последиците, ако това зло пусне корени в нашата държава“, казва Кърк Дъглас навръх 100-годишнината си. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кърк Дъглас, един от последните актьори от златната киноепоха, си отиде на 103 години на 5 февруари. Редица знаменитости днес говорят за живота на имигранта, роден като Исур Даниелович и превзел Америка като Кърк Дъглас.

По този повод „Индипендънт“ припомня едно негово писмо за „Хъфингтън поуст“ от септември 2016 г., когато президентската изборна кампания в САЩ бе в разгара си. Писмото е публикувано навръх 100-годишнината на Дъглас. В него той размишлява върху живота си, върху онова, което е видял за един век, обвързвайки го с настоящата ситуация в Америка.

Казват, че няма нищо ново под слънцето. От деня на моето рождение до днес нашата планета е обиколила около него сто пъти. Толкова много обиколки, през които аз наблюдавах как страната ни и планетата ни се развиват по начини, немислими за моите родители. Това продължава да ме изумява година след година“, пише Дъглас.

Без да назовава имена, той сравнява възхода на Адолф Хитлер с популистката реторика на Доналд Тръмп в първите речи от президентската му кампания.

Преживях ужаса на Голямата депресия и две световни войни, втората от които бе започната от мъж, който обещаваше, че ще възстанови отново държавата си в предишното ѝ величие – продължава актьорът. – Бях на 16, когато този мъж взе властта през 1933 г. Почти десетилетие преди да се издигне, той бе обект на подигравки и не го приемаха сериозно. Виждаха го като палячо, който никога не би заблудил образовано, цивилизовано население с реториката си, пълна с национализъм и омраза. „Експертите“ го подминаха като смешка. Но не бяха прави.

Припомняйки цитати на Тръмп, че ще държи далече от американските граници конкретни групи имигранти, Дъглас призовава съгражданите си винаги да се стремят към свобода и да защитават демокрацията, за която са се борили толкова много. Изтъква още, че такова е било отношението на властта към малцинствата и преди сто години.

„Живях дълъг, хубав живот. Няма да бъда жив, за да видя последиците, ако това зло пусне корени в нашата държава. Но вашите и моите деца ще бъдат. Както и техните деца. И децата на техните деца“, обобщава той.

Думите му звучат актуално и днес, когато американците продължават да са разделени относно управлението на Тръмп, а през 2020 г. Америка отново е изправена пред президентски избори.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС