Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Писмото на един кинорежисьор до света за Ирина Бокова

Народната подкрепа за кандидатурата й на практика не съществува, пише Евгений Михайлов до ООН и ЮНЕСКО

„Народната подкрепа за кандидатурата й на практика не съществува“, пише Евгений Михайлов за Ирина Бикова. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Писмото на един кинорежисьор до света за Ирина Бокова

„Народната подкрепа за кандидатурата й на практика не съществува“, пише Евгений Михайлов за Ирина Бикова. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Народната подкрепа за кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН на практика не съществува, пише кинорежисьорът Евгений Михайлов до посланиците на страните членки на Съвета за сигурност в ООН и до посланиците в ЮНЕСКО.

В писмото Михайлов посочва, че българското правителство е номинирало Бокова под натиск „от крайно лява коалиционна партия, която заплаши, че ще го свали“. Режисьорът тврди, че цели да насочи вниманието институциите, до които е писал, към разкритията за комунистическото минало на Ирина Бокова, „липсата на лична неприкосновеност, пагубно лошо ръководство на ЮНЕСКО с практики, които повдигат въпроси на всички нива“.

Предлагаме ви пълния текст на писмото.

„Драги г-не/г-жо,

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Позволяваме си да се обърнем към вас по една много обезпокоителна тема.

Може би сте информирани, че международни и български медии публикуваха множество разследващи репортажи за Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО и настоящ кандидат за генерален секретар на ООН.

Бихме искали да насочим вниманието ви към разкритията в тези репортажи, които са напълно подкрепени с факти и документи и представят само сериозни доказателства. Разкритията засягат комунистическото минало на госпожа Бокова, липсата на лична неприкосновеност, пагубно лошо ръководство на ЮНЕСКО с практики, които повдигат въпроси на всички нива. Ние намираме тези разкрития за твърде тревожни и затова решихме да представим публикациите на вашето внимание.

Бихме искали да добавим, че номинацията на г-жа Бокова оставя собствената й страна разделена и слисана. Номинацията беше дълбоко спорна, българското правителство беше принудено да я номинира от крайно лява коалиционна партия, която заплаши, че ще го свали. Народната подкрепа за кандидатурата й на практика не съществува.

Прилагаме към това писмо подборка от най-големите разследващи публикации с най-важните извадки от всяка статия. Включени са и линкове към всяка публикация, както и списък на медиите, които са ги публикували.

Това писмо и приложението към него са изпратени на всички постоянни и непостоянни страни-членки на Съвета за сигурност, както и до 58-те членове на Изпълнителното бюро на ЮНЕСКО за тяхно сведение.

Моля не се колебайте да се свържете с нас, ако ви е необходима допълнителна информация.

С уважение,
Евгени Михайлов
Бивш член на Българското народно събрание
Съосновател на Политическо движение 22 септември- Независимост“


Бел. ред. – препечатваме писмото от сайта „Епицентър“, които са публикували и текста на английски, със следното уточнение: „Ето и прихванатият имейл“. Следва адресът:

De: evgeny mihaylov [pmseptember22@gmail.com]
Envoyé: lundi 25 juillet 2016 20:44
À: evgeny mihaylov
Objet: Attn. H.E. the Ambassador

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах