Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Питър Динклидж: Борбата е всичко

Ако сексът в една култура се репресира, ще избие по много по-опасни начини, казва актьорът

Питър Динклидж в сцена от „Игра на тронове“ - Питър Динклидж: Борбата е всичко

Питър Динклидж в сцена от „Игра на тронове“

За Питър Динклидж борбата е всичко, тя подхранва глада ти, кара те да преодоляваш все по-големи предизвикателства, да ставаш по-добър и по-силен. В интервю за сайта The Talks актьорът от „Игра на тронове“ обяснява, че понякога му липсват точно тези усещания от младостта – когато е бил без пукната без пара и е съжителствал дори с плъх в квартирата си. Днес обаче приоритетите му са други – семейството.

„Но семейството ми ще се оправи – казва Динклидж. – За разлика от мен. Аз съм актьор. Голямо дете. Всичко ми се поднася на тепсия. Дори не ми се налага да правя собственото си кафе сутрин, абсурдно е. И все пак у дома не ми се позволява да съм дива. Това поставя нещата в перспектива. Съпругата ми е брилянтна. Тя е всъщност артистът в семейството. Аз съм просто телевизионният актьор, който плаща сметките.“

Динклидж упреква пуританските възгледи, които според него вредят на обществото. Той смята, че би разбрал критиките за прекаленото количество секс и насилие в „Игра на тронове“, ако те се отнасят за света, в който живеем, а не за фентъзи шоу:

„За бога, хората имат проблеми със сериал, който е фентъзи! В него има дракони, има Бели бродници… В живота има много повече насилие, много повече секс. А тези пуритански възгледи по отношение на изкуството носят само вреди на обществото“.

„В случая със секса, хората трябва да спрат да дрънкат. Ние, хората, правим секс. Всички ние съществуваме, защото някой е правил секс! Когато в едно общество има сексуална репресия, това ще избие по много по-опасни начини. Колкото повече сексът е табу в една култура, толкова повече насилие се поражда в нея.“

Динклидж коментира и че с възхода на телевизията в момента са се променили и типовете на водещите роли. Според него Холивуд най-сетне се е отворил към това да представя по-реалистични портрети на хората – не просто красиви звезди.

Спомня си, че когато е бил беден актьор и се е борил за всеки долар, е отказвал някои роли – на елфи или леприкони, защото си има принципи:

„Щекотливо е, но е важно да казваш „не“ – особено рано в кариерата си – тъй като животът е кратък и искаш да си горд с нещата, които си правил, не засрамен от тях. Тогава мислех, че по-скоро бих продължил да ям консерви до края на живота си и да работя и куп други неща, за да свързвам двата края, отколкото да приема определи роли. Обичам актьорството и не искам да го помрача с лоши преживелици. Просто искам в края на деня да ми е удобно с човека, с когото съм“.

Във връзка с героя си от „Игра на тронове“ – Тирион Ланистър, Динклидж определя увереността като едно от най-важните качества на истинския мъж.

„Мисля, че увереността е много важна. В 9 до 10 случая жените стигат по-дълбоко, отколкото ние и отговарят на неща, които не са на повърхността – като чувството за хумор. И тяхната дефиниция за сексуалност и привлекателност е много различна от нашата. Слава Богу! Жените рефлектират върху увереността и чувството за хумор у мъжа.“

Самият Динклидж обаче не се определя като самоуверен, а напротив – като доста срамежлив. Признава, че е в професия, в която е трудно да е такъв – и се хвърля в персонажи, които не са свенливи. Както в случая с „Игра на тронове“. Но все пак добавя, че в живота не е екстровертен – обожава личното си пространство и тишината.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах