Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Питър Джаксън спира да снима по Толкин

Наследниците на писателя трябва да разрешат екранизациите на другите му книги

Питър Джаксън е с вързани ръце засега по темата "Толкин". - Питър Джаксън спира да снима по Толкин

Питър Джаксън е с вързани ръце засега по темата "Толкин".

Питър Джаксън обяви, че не планира да екранизира други книги на Дж.Р.Р. Толкин заради проблеми с авторските им права. Повод за коментара му стана изказване на Иън Макелън, че режисьорът най-вероятно ще заснеме още филми за Средната земя. В интервю за Би Би Си 75-годишният актьор, който изпълнява ролята на магьосника Гандалф във „Властелинът на пръстените“ и „Хобит“, заяви, че не вярва в края на фентъзи сагата: „През 2001-а Питър ми каза, че това е всичко, това е краят. Вижте ни сега, 13 години по-късно. Тъй че вероятно и това не е краят на пътя“.

Питър Джаксън обаче попари надеждите на кинофеновете. Новозеландският режисьор поясни, че още филми не могат да бъдат заснети заради авторските права върху другите книги на Толкин, които се държат от наследниците му.

Правата за екранизацията на „Хобит“ и „Властелинът на пръстените“ били продадени още през 60-те години на ХХ в. от самия писател.

„Към момента е невъзможно да снимаме други филми. Това са единствените две книги, чиито права за екранизация са били продадени. Без сътрудничество с наследниците на Толкин нови филми няма да има“, отбеляза Джаксън, като по този начин си остави вратичка, че в бъдеще все пак нещата могат да се променят.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90