Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Питър Джаксън за Кристофър Лий: Светът ще е по-малък без него

Една икона на киното се превърна в легенда, написа за своя Саруман режисьорът на „Хобит“ и „Властелинът на пръстените“

Сър Кристофър Лий си отиде на 93 г. - Питър Джаксън за Кристофър Лий: Светът ще е по-малък без него

Сър Кристофър Лий си отиде на 93 г.

„С огромна скръб научих за кончината на сър Кристофър Лий. Той беше на 93 години, от известно време не беше в обичайно доброто си здраве, но духът му, както винаги, оставаше несломим“, написа режисьорът Питър Джаксън на стената си във Фейсбук. Преди дни актьорът, създал иконични роли в киното, а в последните години образа на магьосника Саруман във филмовата поредица на Джаксън „Властелинът на пръстените“ и „Хобит“, си отиде.

„Кристофър говореше седем езика; във всеки един смисъл той беше човек на света; много компетентен в изкуството, политиката, литературата, историята и науката – пише Джаксън. – Той беше учен, певец, изключително добър разказвач и, разбира се, прекрасен актьор. Едно от любимите ми неща, когато посещавам Лондон, беше ходя на гости на Кристофър и жена му Гите, а той часове наред ме гощаваше с истории за забележителния си живот. Обичах да ги слушам, а той обичаше да ги разказва – те бяха още по-завладяващи, защото бяха истински. Истории от времето, което е прекарал в SAS (бел. ред. – Британски специални военновъздушни сили) по време на Втората световна война, през хорър филмите за Hammer и по-късно, работата си с Тим Бъртън, с която той се гордееше изключително много.

Питър Джаксън и Кристофър Лий на снимачната площадка.

Питър Джаксън и Кристофър Лий на снимачната площадка.

Имах големия късмет да работя с Крис по пет филма и винаги се изпълвах с трепет, когото го виждах на снимачната площадка. Спомням си как ми каза на 40-ия ми рожден ден (тогава той беше на 80): „Ти си наполовина човека, който съм аз”. Да бъдеш наполовина човек на Кристофър Лий е повече, отколкото бих могъл да си мечтая. Той беше истински джентълмен в епоха, която вече не цени джентълменството.

Израснах с любовта си към филмите на Кристофър Лий. През повечето си живот бях очарован от иконичните роли, които той не само създаваше, но продължаваше да притежава десетилетия по-късно. И някъде по пътя Кристофър Лий внезапно и магически се разтвори и стана моя приятел Крис. А Крис обичам дори още повече.

Никога няма да съществува друг Кристофър Лий. То има уникално място в историята на киното и в сърцата на милионите фенове по света.

Светът ще е по-малък без него.

Изказвам най-дълбоките си съболезнования на Гите, семейството му и приятелите му.

Почивай в Мир, Крис.

Една икона на киното се превърна в легенда.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС