СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Питър Пан е неприятна личност в оригиналния ръкопис на книгата

Джеймс Бари е искал да разкаже, че и децата могат да бъдат зли и жестоки

В изданието се вижда процесът на редактиране, през който е минал Джеймс Матю Бари, за да стигне до познатия днес вариант на книгата. Снимка: SP books  - Питър Пан е неприятна личност в оригиналния ръкопис на книгата

В изданието се вижда процесът на редактиране, през който е минал Джеймс Матю Бари, за да стигне до познатия днес вариант на книгата. Снимка: SP books

Издателство „SP books“, специализирано в издаването на факсимилета на първите нередактирани ръкописи на известни романи, пусна преди дни на британския книжен пазар оригиналния вариант на книгата на Джеймс Матю Бари. Момчето, което „никога не пораства“ и се е превърнало в символ на фантазията и вълшебството на детството, е замислено от автора първоначално по-скоро като отрицателен герой, съобщава „Гардиън“.

Оригиналното заглавие на ръкописа от 1911 г. е „Питър Пан и Уенди“. В изданието на „SP books“ се вижда целия процес на редактиране, през който е минал Бари, за да приспособи образа на Питър към читателите от началото на миналия век. В първия вариант Питър е предизвикателен към Уенди, държи се презрително и е много егоистичен.

Джесика Нелсън, която редактира новото издание, твърди, че образът на Питър в ръкописа ѝ напомня на оригиналната версия на „Франкенщайн“ на Мери Шели:

„Съществото в ръкописа е по-тъмно, с по-малко човешки качества.“

В първия вариант на книгата дори финалът е различен. Питър разкрива пред Уенди, че изцяло е забравил феята Звънче, а после отвежда дъщеря ѝ в Невърленд без нейното съгласие. Джесика Нелсън добавя, че Бари е искал да покаже колко жестоки могат да бъдат децата.

Снимка: SP books

Невърленд в първата версия на романа е наречена „Невър Невър Ленд“, а включването на Уенди в оригиналното заглавие е доказателство колко важни са били за Джеймс Матю Бари женските образи в романа, казват от издателството.

Повечето приходи от фототипното издание в ограничен тираж ще отидат в болницата „Great Ormond Street Hospital“, на която Бари преди смъртта си дарява авторските права над „Питър Пан“. Цената на едно илюстрирано копие е 140 британски паунда.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС