Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Пияни от абсолютната безизходица, опиянени от възможния изход

Явор Гърдев с премиерен спектакъл по Иван Вирипаев в Театър „Зад канала“ за жаждата на съвременния човек

Две години след премиерата на „Чайка“ в Театър „Азарян“, Гърдев влиза в столичния афиш с комедията на Иван Вирипаев „Пияните“. Снимка: Румен Добрев, Архив на „Площад Славейков“ - Пияни от абсолютната безизходица, опиянени от възможния изход

Две години след премиерата на „Чайка“ в Театър „Азарян“, Гърдев влиза в столичния афиш с комедията на Иван Вирипаев „Пияните“. Снимка: Румен Добрев, Архив на „Площад Славейков“

Гласът на една вдъхновяваща личност от съвременната руска култура ще звучи поне на две столични сцени у нас през новия сезон. Познаваме го с няколко текста за театър – „Археология на сънуването“, „Кислород“ и „Валентинов ден“. А преди по-малко от месец Иван Вирипаев се обърна публично към руската интелигенция с думи, които заседнаха задълго в гърлото на мнозина:

„Не пиарствайте на Путин“.

Откритото му писмо бе в защита на режисьора Кирил Серебренников, директор на Център „Гогол“, арестуван с обвинение за разхищение на средства. Това бе политически текст, адресиран не само към хората от културата, а и към облечените във власт. Той им заяви, че няма повече да търпи насилието, упражнявано над личността в Русия.

У нас тази година Вирипаев ще продължи да говори с театралните си текстове. „Зад канала“ ще го чуем в „Пияните“ – постановка на Явор Гърдев, а в Народния театър – в „Танцът Делхи“, с режисурата на Галин Стоев.

Две години след премиерата на „Чайка“ в Театър „Азарян“, Гърдев влиза в столичния афиш с комедията „Пияните“. Написана от Вирипаев по покана на театъра в Дюселдорф, световната й премиера й бе през 2014-а, след което текстът тръгна по сцените на множество европейски и руски театри.

В „Пияните“ виждаме един мъж да се скита пиян през нощта и безцелно през живота си. Съдбата му изпраща млада опиянена жена. Когато главите са замаяни, езиците се развързват и стават истински, върху тях се основават Божиите слова. Колкото по-дълбока става нощта, с покачването на градуса се откриват все повече и повече пророци. В нормалния живот те са банкери и мениджъри, модели и проститутки, градски знаменитости. Това е техният успех, който ги кара да празнуват заедно, това са техните поражения, които са причина за изумителни изповеди. И всички заедно са един голям хор, който като Божия музика въплъщава освобождаващи думи, докато трае чудодейният ефект на алкохолните напитки… докато накрая Исус Христос се разкрие сред изгубените в нощта.

„Финият, интелигентен, проникновен, но и остър хумор на пиесата ни изправя пред изпитанието на безкомпромисната среща с нас самите и днешните ни вътрешни бесове, страхове и копнежи – споделя режисьорът Явор Гърдев. – Трагикомичните й обрати, плод на дълбок и честно споделен чувствен опит, предразполагат към силна директна идентификация с персонажите, които са наши съвременници, както и към отъждествяване с вътрешните им липси, които са и наши липси. Тяхната неутолима вътрешна жажда е нашата жажда, а пиянството им — средството да я споделят с нас докрай и без задръжки.“

Въпреки острите й дилеми и парадокси, Гърдев определя „Пияните” като щедра пиеса, която се опитва да даде на своите герои и публика възможен изход, дори от абсолютната безизходица:

„След ударите с бича на тревожността, тя намира силата да погали съсипаните си герои с благодатна десница, да ги утеши с нежен шепот в сърцето, а после да ги събере в непредвидена прегръдка насред калната локва на живота“.

В тази „локва“ ще видим Марта – красиво младо момиче (Весела Бабинова), Марк – директор на голям международен кинофестивал (Иван Бърнев), Лаура – модел (Луиза Григорова), Магда – приятелка на Лаура (Анастасия Лютова), Лорънс – мъж на Магда (Пенко Господинов), Густав – банкер (Владимир Пенев), Лора – жена на Густав (Светлана Янчева)… и още опиянени от театъра актьори като Герасим Георгиев-Геро, Василена Атанасова, Петър Калчев, Бойко Кръстанов, Христо Пъдев, Никола Мутафов и Христина Караиванова.

За Гърдев „Пияните“ е неподправено искрена пиеса:

„С нея авторът прави огромна крачка в развитието на собственото си умение да пише откровено. Той прописва повече от откровено. Толкова повече от откровено, че сякаш няма повече накъде“.

Преводът на текста е на Здравка Петрова, сценографията – на Никола Тороманов, костюмите – на Свила Величкова, музиката на – Калин Николов, сценичното движение – на Виолета Витанова и Станислав Генадиев.

Премиерата на „Пияните“ от Иван Вирипаев е на 30 септември в Малък градски театър „Зад канала“.

Още премиерни заглавия през новия сезон: СЕПТЕМВРИ Е, ВРЕМЕ ЗА ТЕАТЪР

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90