POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Плакати заливат София в Деня на будителите

Десето юбилейно Международно триенале на сценичния плакат започва в столицата

Плакат на „Риголето” от Гите Кад, Дания. - Плакати заливат София в Деня на будителите

Плакат на „Риголето” от Гите Кад, Дания.

В Деня на будителите, 1 ноември, с официална наградна церемония  в мраморното фоайе на НДК ще започне  десетото юбилейно Международно триенале на сценичния плакат – София 2022, съобщиха организаторите му.

По традиция наградите се определят от влиятелно международно жури, което номинира плакати сред повече от 300 експонати, съставящи колекцията на триеналето, предварително подбрана от национално селекционно жури сред  близо 3000 реални и виртуални предложения, пристигнали от цял свят. Щефан Бунди (Швейцария), Гите Кат (Дания), Ришард Кайзер (Полша), Бата Кнежевич (Сърбия) и българските им колеги Божидар Йонов, Георги Янков и Любен Генов ще определят Голямата награда на триеналето. Ще бъдат връчени два равностойни приза за всеки от разделите и наградата „Асен Старейшински“ за млад автор (до 35 годишна възраст).

Плакат на Ришард Кайзер от Полша

Създадено през 1994 година от Божидар Икономов (1943-2016), Божидар Йонов и Албена Спасова, днес Триеналето е сред авторитетните международни платформи за плакат и единственото изложение, фокусирано върху културната сцена.

Пандемията и войната в Украйна са оставили отпечатък върху представените произведения тази година, коментират организаторите, а това разширява обхвата на форума и потвърждава възгледа, че светът е сцена, а плакатът нейно огледало.

Плакат на Бате Кнежевич

Домакин на десетото Триенале е Националният дворец на културата, а съпътстващите изложби са в Националната галерия – Квадрат 500 , в залата на СБХ „Райко Алексиев“ и в новооткритата столична галерия „88”. Акцент са художествените намеси в градската среда (площад „Славейков”, оградите на Центъра за източни езици и култури към Софийския университет, НХА, на Националното музикално училище; фасадата на Националната музикална академия и др.), защото връщат плаката на естественото му място – улицата, която е и най-влиятелната галерия за това изкуство.

Експозицията в НДК включва произведения както на българските автори, които селектираха плакатите и формираха колекцията на Триеналето, така и на чуждестранните гости, които ще определят наградите, непосредствено преди официалното откриване.

Плакат от Гите Кад, Дания

Първата среща на избрани експонати от колекцията на Триеналето беше с публиката на фестивала „Аполония” в Созопол, последва акцията „Алея на славата“, която преобрази пл. „Славейков“ по случай празника на София – 17 септември, а Международният ден на езиците – 26 септември, бе отбелязан с друга внушителна кампания на открито. 32 широкоформатни винила от серията „От А до Я“ – един от най-успешните проекти на Триеналето, включващ плакати за всяка една от българските букви, дело на известните ни плакатисти: Божидар Икономов, проф. Божидар Йонов, Георги Липовански и проф. Людмил Чехларов, бяха експонирани върху оградата на Центъра за източни езици и култури, на ъгъла на булевардите „Т. Александров“ и „Опълченска“.

От 1 ноември до 18 декември в Квадрат 500 ще бъде показана експозицията „Право в десетката”, която разказва за Триеналето през избрани плакати и безценни дарения, които се съхраняват в неговата колекция – най-голямата и престижна сбирка на това изкуство у нас. Изложбата включва плакати, знакови не само за историята на Триеналето, но и за развитието на световното плакатно изкуство през последните 3 десетилетия.

В галерия „88” посетителите ще могат да видят „Памет и плакати, In memoriam” – плакати на големите български плакатисти Александър Сертев, Асен Старейшински, Божидар Икономов, Димитър Тасев, Камен Попов, Николай Ковачев, Огнян Фунев и Стефан Десподов.

Юбилейното Триенале се провежда със съдействието на Национален фонд „Култура”, Столична програма „Култура“, Министерството на Културата, НДК, Националната галерия, СБХ, НХА, Полския институт в България, Държавния културен институт, галерия 88, Община Димитровград и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90