Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пламъкът, последната глава в живота на Ленард Коен

Поетичната книга, която музикантът събира в месеците преди смъртта си, излиза на бял свят

„Пламъкът“ ще включва поезия и отбрани извадки от личните бележници на Ленард Коен. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Пламъкът, последната глава в живота на Ленард Коен

„Пламъкът“ ще включва поезия и отбрани извадки от личните бележници на Ленард Коен. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Книга с последните стихотворения на Ленард Коен, завършена в месеците преди смъртта му и занимаваща се с „пламъка и как културата ни застрашава съществуването му“, по думите на издателя, ще бъде публикувана догодина, предава „Гардиън“.

Като описват стихосбирката – The Flame („Пламъкът“) – като „изключително силна финална глава в литературната кариера на Коен“, издателите от „Кенънгейт“ посочват, че канадският музикант и поет е избрал и подредил стиховете в месеците преди да почине през ноември 2016 г. Преобладаващото мнозинство в книгата, чиято премиера е следващия октомври, ще са нови текстове.

Коен, който си отиде на 82 години, първоначално фокусира кариерата си върху поезията. В края на 60-те години той се концентрира повече на музиката, като издава първия си албум през 1967-а.

Мениджърът на Ленард Коен Робърт Кори коментира, че събирането на „Пламъкът“ е било ключовата амбиция на поета в края на живота му:

„По време на последните месеци от живота му, Ленард имаше една цел – да завърши тази книга, събрана най-вече от непубликувани негови стихотворения и извадки от бележниците му. Пламъкът и как културата ни заплашва съществуването му е централна тревога в колекцията.

Въпреки че здравето му се влошаваше, Ленард почина ненадейно. Онези от нас, които имаха рядката привилегия да прекарват време с него в този период, знаят, че пламъкът гореше ярко в него до самия край. Тази книга, завършена само дни преди смъртта му, ни разкрива енергията на този вътрешен огън“.

„Пламъкът“ ще включва и отбрани извадки от личните бележници на Коен, които според издателите той е „водил в поетична форма през целия си живот“ и които ще предложат „безпрецедентно интимен поглед към живота и ума на изключителен артист и мислител“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg