Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Пламен Дойнов номиниран за Европейски поет на свободата

„София Берлин“ на автора предстои да излезе в Полша

 - Пламен Дойнов номиниран за Европейски поет на свободата

Пламен Дойнов е сред осемте номинирани автори от Европа в петото издание на наградата „Европейски поет на свободата“. Отличието се присъжда веднъж на две години на едноименния литературен фестивал в полския град Гданск.

Дойнов е селектиран с книгата си „София Берлин“ (ИК „Несарт – Милен Миланов“, 2012 г.), която предстои да излезе в края на годината на полски, като плод на усилията на екип, воден от българистката Ханна Карпинска.

Останалите седем номинирани поети за приза „Европейски поет на свободата“ са Татев Чакхиан (Армения), Селим Бабулаоглу (Азербайджан), Ерка Филандер (Финландия), Мено Вигман (Холандия), Линда Вилхямсдотир (Исландия), Думитру Круду (Молдова) и Алис Осуалд (Великобритания).

Журито на наградите е в състав Кшищоф Чижевски (председател), Павел Хюле, Збигнев Миколейко, Станислав Росиек, Анда Ротенберг, Беата Сташинска, Олга Токарчук. Чижевски коментира промяната в тенденциите на конкурса, в чийто тематичен фокус е проблемът за свободата в европейски контекст:

„Ако доскоро зрели поетически гласове са стигали до нас от страни, преминали през тоталитаризма, то сега тези гласове във все по-голяма степен идват от недрата на либерални и икономически проспериращи общества.“

Регламентът на международния конкурс включва преводи на полски език на книгите на осемте номинирани поети и участието им на фестивала „Европейски поет на свободата“ в Гданск през март 2018 г., когато ще бъде обявен новият носител на наградата.

Победителят ще получи 100 хиляди злоти.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах