VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Пламен Карталов: Поднасяме извиненията си на целия японски народ

Директорът на Софийската национална опера с изявление след поругаването на мемориала в Хирошима

„Софийска опера и балет категорично се разграничава от извършителите, като същите нямат място в трупата ни и затова прекратяваме напълно отношенията си с тях“, се казва в изявление на институцията, подписано от акад. Пламен Карталов. Снимка: БГНЕС - Пламен Карталов: Поднасяме извиненията си на целия японски народ

„Софийска опера и балет категорично се разграничава от извършителите, като същите нямат място в трупата ни и затова прекратяваме напълно отношенията си с тях“, се казва в изявление на институцията, подписано от акад. Пламен Карталов. Снимка: БГНЕС

„Ужасно поругаване по хулигански подбуди на символа на една световна трагедия“ – така акад. Пламен Карталов, директор на Софийската национална опера, определя вандалския акт на двама свои служители, осквернили с графити Паметника на мира в град Хирошима, посветен на жертвите от атомните бомбардировки в Хирошима и Нагасаки в края на Втората световна война. Проявата е извършена по време на турнето на Операта в Япония, което започна на 1 октомври и ще продължи до 17-и този месец.

Карталов поднася извиненията на трупата към японския народ в изявление, разпространено до медиите.

„Осъждаме този вандалски акт, който засяга по недопустим и непристоен начин паметта на жертвите на атомната бомбардировка от 06.08.1945 г. Това е ужасно поругаване по хулигански подбуди на символа на една световна трагедия – се казва в изявлението. – Поднасяме извиненията си на японския народ, който стана жертва на необмислените постъпки на български граждани, решили да изразят футболните си пристрастия по крайно обиден и неуместен начин. Те трябва да понесат с цялата тежест на закона последствията от действията си.

Софийска опера и балет категорично се разграничава от извършителите, като същите нямат място в трупата ни и затова прекратяваме напълно отношенията си с тях. Изразяваме готовността си за всякакъв вид съдействие на японските власти при провеждане на разследването по случая.

Америка за България

Признателни сме за щедрото гостоприемство, с което бяхме посрещнати на японска земя. Изразяваме искреното си съжаление, че плодотворната ни съвместна дейност вече 20 години, посветена на красотата и изкуството, както и последните триумфални успехи на представленията на „Кармен“ и „Турандот“ на Софийската опера и балет в Япония, бяха помрачени от този неприятен инцидент.“

Вижте още: СЛУЖИТЕЛИ НА СОФИЙСКАТА ОПЕРА ОСКВЕРНИЛИ МЕМОРИАЛА В ХИРОШИМА

Снимка: Асахи Шимбун

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg