POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пламна покривът на операта в Русе

Неофициалната версия за инцидента: огънят е лумнал заради високите температури

Снимка: БГНЕС - Пламна покривът на операта в Русе

Снимка: БГНЕС

Пожар обхвана покрива на Русенската опера в ранния следобед. Огънят е лумнал преди 15,30 ч., когато е бил подаден сигнал в пожарната. Няма постадали, съобщават от Министерството на културата.

Все още не е оповестена официалната причина за пожара. Директорът на операта Иван Кюркчиев обясни пред „Площад Славейков“, че огънят е тръгнал от стъклена вата, поставена за изолация на покрива. Там в момента се поставя хидроизолация заради щетите от големите дъждове в последно време. Над ватата е трябвало да се направи асфалтова заливка и материалите вероятно са пламнали от силните жеги. Според данните на НИМХ-БАН днес в Русе температурата е била 33 градуса на сянка.

Пожарната е пристигнала „за 3 минути“, каза Кюркчиев. Огънят е потушен, но по думите му над 90% от изолацията все още тлеела малко преди 19 ч., когато се чухме.

Не е изгоряло нищо, освен покрива. Нищо под него не е пострадало, каза директорът.

Снимка: БГНЕС

За Русе са тръгнали министърът на културата Боил Банов и неговият заместник Румен Димитров. Двамата ще огледат на място щетите от пожара.

Сградата на операта е емблематична за Русе. Построена е с църковни средства през 1934 г. за църковен салон към катедралния храм „Св. Троица“ по проект на арх. Христо Христов. Осветена е от Доростолския и Червенски митрополит Михаил на 11 ноември 1934 г.

Снимка: БГНЕС

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg