POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Планет“ освобождава БГ Лувъра през март

Откриването може да не бъде точно на 24 май

Общата разгъната площ на Националния музеен комплекс е 24 хил. кв. м. БГ Лувърът е композиран около вътрешен двор, който ще бъде използван за скулптурни експозиции на открито. Снимка: Асен Емилов - „Планет“ освобождава БГ Лувъра през март

Общата разгъната площ на Националния музеен комплекс е 24 хил. кв. м. БГ Лувърът е композиран около вътрешен двор, който ще бъде използван за скулптурни експозиции на открито. Снимка: Асен Емилов

Клуб „Планет“ се готви да се изнесе от южното крило на Националния музеен комплекс, наричан неофициално БГ Лувър, научи „Площад Славейков“. От Министерството на културата са им поставили краен срок до края на месец март да напуснат сградата. Тази част на музея ще остане неремонтирана за откриването на арт средището през месец май.

Нощният клуб вече има ново място в София, твърдят от музея. След обновяването на обитаваните от „Планет“ помещения, в тях ще се настани администрацията на БГ Лувъра.

Комплексът може би няма да бъде открит точно на 24 май, обясниха пред „Площад Славейков“ от висшето арт ведомство. На тази дата министърът на културата Вежди Рашидов вероятно ще бъде в делегацията, която ще посети папата в Рим. Но плановете са БГ Лувърът да бъде открит преди края на месец май.

Първите посетители на музея ще могат да разгледат не само най-доброто от депата на закритите вече Национална художествена галерия и Чуждестранното изкуство, чиито платна ще бъдат обединени в едно. Най-големият културен институт у нас след НДК ще отвори врати с голяма гостуваща експозиция на Ел Греко, която ще бъде предоставена от музея в Толедо, посветен на големия ренесансов художник, смятан за предтеча на модерното изкуство.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg