Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Какво стои зад сделката на „Планет“ с Министерство на културата

Клубът финансира Историческия музей и Пловдивската опера, където дирижира синът на министър Божидар Абрашев

Клуб "Планет" платили 44 000 лв. на Историческия музей и 9000 лв. на Пловдивската опера. - Какво стои зад сделката на „Планет“ с Министерство на културата

Клуб "Планет" платили 44 000 лв. на Историческия музей и 9000 лв. на Пловдивската опера.

Договорът с клуб „Планет“ е сключен по времето на министър Божидар Абрашев (1936-2006) преди 10 години, научи „Площад Славейков“. Същият министър се опита навремето да прокара проект за превръщането на бившия Технически университет в центъра на София в луксозен спа-хотел, но намеренията му бяха осуетени. Днес сградата е в процес на ремонт за превръщането й в мегамузей с 10 000 кв. м. експозиционна площ.

БГ Лувърът обаче не може да бъде довършен, защото южното крило е заето от лъскавия клуб „Планет“, които Министерството на културата вече седми месец не може да изведе от владение на своя имот. Договорът им е сключен през 2004 г. и е изтекъл през април 2014 г., обясни шефът на правната дирекция в Министерството на културата Милда Паунова. Тя категорично отказа да разкрие размера на наема, но уточни, че три месеца след сключването на договора е подписан анекс за 10-годишно продължение на отношенията с фирмата „Интертрейд 1999“ ЕООД, представлявана от Антон Боянов.

От източници извън министерството „Площад Славейков“ научи, че наемът на „Планет“ е 4000 лв. месечно. Заведението се простира на 350 кв. м, а сервизните му помещения – на 196 кв. м. Там след ремонта на музея ще се настани администрацията и ще бъдат разположени някои от хранилищата.

Според договора, сключен от Божидар Абрашев, „Планет“ се задължават да изплащат 3-годишни вноски на Националния исторически музей и на Пловдивската опера, където по същото време диригент е синът на министъра – Божидар Абрашев-младши. На НИМ еднократно са платени 44 000 лв., а на Пловдивската опера – 9000 лв. Не е ясно дали „Планет“ са продължили да плащат сумите и през следващите 2 години.

Зам.-министърът на Абрашев Анда Палиева разкри пред „Площад Славейков“, че зад всички сделки с имоти в Министерството на културата по онова време стоял Златко Халваджиев. Всеки опит да му се противопоставят във ведомството той парирал с думите, че е на лично подчинение на Божидар Абрашев, отговарял единствено пред него.

След изтичане на договора на „Планет“ през април тази година, министърът на културата по това време Петър Стоянович се договорил с „Планет“ да се изнесат до 15 септември. Срокът не бил спазен и когато на власт дошъл служебният министър Мартин Иванов, той изпратил в заведението нотариална покана да напуснат сградата. „Интертрейд“ отново не се съобразили с желанието на собственика и от висшето арт ведомство изпратили преписката по случая в Областната управа. От там могат да наредят принудителното извеждане на наемателите от държавния имот.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90