Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Плановете на новата власт: нито дума за културата

Бойко Борисов представи пред депутатите програмата на третото си правителство за 11 минути

Бойко Борисов на парламентарната трибуна пред народните представители. Снимка: БГНЕС - Плановете на новата власт: нито дума за културата

Бойко Борисов на парламентарната трибуна пред народните представители. Снимка: БГНЕС

Малко повече от 11 минути отне на Бойко Борисов да представи в парламента програмата на предстоящото си трето правителство, коалиционно между ГЕРБ и Обединените патриоти. Пред 44-ото Народно събрание все още депутатът прочете речта си с резюме на плановете на идващата власт – но в нея нито веднъж не беше спомената културата.

Борисов уверяваше, че ще се търси стабилно управление до края на мандата, устойчив ръст на доходите, гарантиране на успешното българско председателство на Съвета на ЕС, енергийна сигурност, продължаване на развитието на транспортната инфраструктура, опазване на околната среда, подкрепа за земеделието, обеща електронно правителство, нов Наказателен кодекс и единен орган за необратима борба с корупцията и т.н..

В речта на Бойко Борисов, минути преди той да бъде избран за министър-председател за трети път, все пак се споменаха като приоритети образованието (обвързано с родолюбие, но и с удвояване на учителските заплати до края на мандата) и науката (изграждане на високотехнологични центрове например, както и ежегоден ръст на средствата в сектора, но със загатната пазарна насоченост на откритията).

„Уважаеми дами и господа, това са само част от политиките, които ще реализират основната мисия на нашето управление – подобряване качеството на живота на българските граждани и успешно развитие на България“, завърши Борисов.

И с това все пак остави искрицата надежда, че в другата част на политиките (маловажните – тези, които не си струва да бъдат представени пред законодателя) все пак в някое кътче е сместена и културата. Но едва ли.

Вижте още: ПАРТИИТЕ ВКУПОМ: НИЕ ИСКАМЕ ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА КУЛТУРА, НО…

В пълния текст на управленската програма (общо 21 страници) все пак влиза и сектор „Култура“ – на опашкарското място XI. Тя се състои от следните седем точки:

1. Приемане на национална стратегия за развитие на изкуствата, културните и творчески индустрии, културното наследство и културния туризъм.

2. Приоритетно финансиране на дейности по опазване на културното наследство – археологически проучвания, социализация и представяне на движимо и недвижимо археологическото наследство.

3. Подобряване на условията и мерките, насочени към предоставяне на допълнителни публични и алтернативни средства, насочени към модернизиране на мрежата от културни институти, читалища и библиотеки в страната.

4. Достигане до максимално финансиране на българското кино от държавата съгласно Закона за филмовата индустрия.

5. Реално изпълнение на предвиденото в Закона за хазарта отчисление от 10% за Националния фонд „Култура“.

6. Модернизиране на материалната база в сферата на културата – училища, театри, опери, музеи и др.

7. Разширяване на присъствието на българската култура в Европа и по света и активна роля на българската култура във връзка с председателството на Съвета на ЕС.

Натрапливо е какво липсва сред седемте точки – интензивно обещаваното от всички преди изборите увеличаване на парите за култура до поне 1% от БВП…

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90