POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Плантю, майстор на политическата карикатура, с изложба на площад „Славейков“

Експозицията открита в присъствието на прочутия художник

Плантю продължава да коментира в карикатури актуалните теми в своя блог. Снимка: Малина Едрева/Фейсбук - Плантю, майстор на политическата карикатура, с изложба на площад „Славейков“

Плантю продължава да коментира в карикатури актуалните теми в своя блог. Снимка: Малина Едрева/Фейсбук

Световноизвестният френски карикатурист Плантю представя свои творби на столичния площад „Славейков“. Озаглавена „Нашата Европа, свободна, демократична, устойчива“, изложбата бе открита снощи, 7 декември, в присъствието на самия Плантю, френския посланик Жоел Майер, и български карикатуристи, между които бяха Христо Комарницки и Чавдар Николов от „Прас-прес“. 

Столичната публика ще има възможност да разгледа творчеството на карикатуриста, но и да изрази мнението си за него по засегнатите теми на два бели панела.

Прочитът на карикатуриста на съвременната независимост. Снимка: Малина Едрева/Фейсбук

Плантю става известен през 1972 г., като публикуват първата му рисунка във вестник „Монд“. Оттогава неговите карикатури за политически, социални, екологични, икономически, международни и национални новини винаги са на първа страница на френския вестник в продължение на 50 години, до април 2021 г., когато той напуска „Монд“.

Дори след оттеглянето си от изданието, Плантю запазва влиянието си на карикатурист и остава активен в своя блог. Художникът е ангажиран с няколко каузи – заедно с Кофи Анан, генерален секретар на ООН, той основава „Карикатури за мир“ през 2006 г., международна неправителствена организация в защита на свободата на изразяване и на карикатуристите в пресата от всички националности.

„В смутните времена, които преживяваме, самата възможност за карикатура става централна във време на авторитаризъм, насилие и заплахи за демокрацията – коментира Малина Едрева от Столична община във Фейсбук. – Ние, европейците, имаме късмета да критикуваме чрез хумор, хумор, който е толкова непоносим за много режими и политически фигури поради разяждащата си сила и който все пак е гаранция за истинска свобода на печата и демокрацията.

Изложбата „Нашата Европа – свободна, демократична, устойчива“, организирана от Френския институт в България, може да бъде разгледана на площад „Славейков“ до 14 декември.

Войната в Украйна е тема, която активно занимава карикатуриста. Снимка: Малина Едрева/Фейсбук

Снимка: Малина Едрева/Фейсбук

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg