VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Пласидо Доминго напуска „Метрополитън“ преди премиера

Певецът с изявление, че се отказва от участие. От операта казват, че се е съгласил да се оттегли

Пласидо Доминго на събитие в Сегед, Унгария, на 28 август тази година. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Пласидо Доминго напуска „Метрополитън“ преди премиера

Пласидо Доминго на събитие в Сегед, Унгария, на 28 август тази година. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пласидо Доминго обяви, че се оттегля от ролята си в спектакъла „Макбет“, продукция на „Метрополитън опера“. Това се случи на 24 септември, малко повече от месец след като тенорът бе обвинен от няколко жени в неподходящо поведение, пише „Ню Йорк Таймс“. Това щеше да е първата му изява на оперната сцена, след като на 13 август бе обвинен в сексуален тормоз.

Вижте още: ПЛАСИДО ДОМИНГО ОБВИНЕН В СЕКСУАЛЕН ТОРМОЗ

Оттеглянето на Доминго от ролята идва в навечерието на премиерата – представлението трябваше да се играе на 25 септември. Мнозина изразиха още преди това своите притеснения за бъдещата кариера на прочутия певец – вече бяха свалени участията му с Филаделфийския оркестър и в Операта в Сан Франциско, където се позоваваха на желанието да създадат по-сигурна среда за своите служители.

Напрежението в „Метрополитън“ расте през последните дни. Провели са се няколко емоционални срещи – между Доминго и Питър Гелб, генералния мениджър на оперния театър, както и с оркестъра и оперния състав – в събота след репетиция на спектакъла, пише НЙТ. Някои от служителите повдигнали пред директора въпроса какво би означавало завръщането на Доминго за сигурната работна среда в институцията.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

„Дебютирах в „Метрополитън“ на 27 години и съм пял в този великолепен театър в продължение на 51 последователни и славни години – казва Доминго в изявление. – Категорично отричам наскоро отправените обвинения към мен, и съм загрижен за атмосферата, в която хора биват осъждани без процес. Размишлявах и мисля, че моята поява в тази продукция на „Макбет“ ще отклони вниманието на публиката от тежката работа на колегите на сцената и зад нея. В резултат на това, аз пожелах да се оттегля и благодаря на ръководството на „Метрополитън“ за любезното удовлетворяване на моята молба.“

От изявлението става ясно, че Доминго няма да се завърне в оперната компания.

„Щастлив съм, че на 78-годишна възраст имах възможността да пея в чудесната водеща роля по време на генералните репетиции на „Макбет“, която смятам за своето последно изпълнение на сцената на „Метрополитън“ – се казва още в изявлението. – Благодарен съм на Бог и на публиката за това, което ми позволиха за постигна тук, в „Метрополитън“.“

Оперният театър също излезе с изявление, в което става ясно, че не Доминго е взел решение да напусне, а ръководството го е помолило:

„Метрополитън опера“ потвърждава, че Пласидо Доминго се съгласи да се оттегли от всички бъдещи изпълнения на „Мет“, в сила от днес. „Мет“ и господин Доминго се съгласиха, че той трябваше да напусне.“

Обвиненията срещу Доминго излязоха през август в „Асошиейтед прес“- Според публикациите тенорът е притискал жените за нежелани сексуални контакти и понякога „наказвал професионално“ онези, които му откажат. Цитирани са случаи в Националната опера на Вашингтон и в Лосанджелиската опера, където Доминго бе на ръководни постове. Първоначалните обвинения бяха от 9 жени, после към тях се прибавиха още 11. Всички, без една, са пожелали анонимност.

Вижте още: НАЧАЛО НА КРАЯ НА КАРИЕРАТА НА ПЛАСИДО ДОМИНГО

Оперните звезди Соня Йончева и Райна Кабаиванска изразиха подкрепа за колегата си.

„В моята дълга кариера много пъти съм работила с Пласидо Доминго, с когото сме делили големи успехи на сцената. Пласидо винаги се е държал като джентълмен“, каза Кабаиванска в пост във Фейсбук.

Вижте още: РАЙНА КАБАИВАНСКА ЗА ДОМИНГО: ВИНАГИ СЕ Е ДЪРЖАЛ КАТО ДЖЕНТЪЛМЕН

„Истински джентълмен, филантроп, артист, очарователно и миролюбиво човешко същество, което е отдадено на новото поколение певци по най-скромен и уважителен начин“, подкрепи го и Йончева.

Вижте още: СОНЯ ЙОНЧЕВА В ЗАЩИТА НА ДОМИНГО

В негова подкрепа се изказа и сопраното Анна Нетребко, но повечето от колегите му отказват да коментират случая.

Случаят с Доминго разтърси „Метрополитън“, след като миналата година оперният театър трябваше да уволния музикалния си директор Джеймс Ливайн. Срещу него също имаше обвинения в сексуален тормоз.

Вижте още: ДЖЕЙМС ЛИВАЙН СЪДИ „МЕТРОПОЛИТЪН ОПЕРА“

В продължение на десетилетия Доминго бе сред най-ценените звезди в „Метрополитън“ – испанският тенор е участвал в 21 премиери, повече от всеки друг певец в историята на оперния театър.

Когато през август обвиненията станаха публично достояние, „Метрополитън“ първоначално обяви, че ще изчака резултатите от разследването на Лосанджелиската опера, „преди да вземе решение“.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg