Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Пласидо Доминго обвинен в сексуален тормоз

Оперни певици твърдят, че са били „наказвани“, когато откажат интимни отношения, тенорът отрича

Дори на 78 години, Пласидо Доминго продължава да изнася концерти на живо. Снимка: БГНЕС/EPA/Robin Townsend - Пласидо Доминго обвинен в сексуален тормоз

Дори на 78 години, Пласидо Доминго продължава да изнася концерти на живо. Снимка: БГНЕС/EPA/Robin Townsend

Световноизвестният оперен певец Пласидо Доминго е обвинен в сексуален тормоз от други оперни изпълнители – твърдения, които тенорът отрича. Няколко певици твърдят, че Доминго се е опитвал да ги притисне към сексуални отношения и в някои случаи ги е „наказвал“, когато му отказвали, предава „Скай нюз“, позовавайки се на разследване на „Асошиейтед прес“.

Една от жените казва, че Доминго е бъркал под блузата ѝ, докато три други обясняват, че ги е принуждавал да го целуват по устните – в гримьорна, хотелска стая и на обяд в ресторант.

„Един бизнес обяд не е странен – разказва друга от предполагаемите пострадали. – Някой да се опита да хване ръката ти по време на бизнес обяд е странно, да се опита да те докосне по коляното е малко странно. Той винаги те пипаше по някакъв начин, винаги те целуваше.“

Седем от жените, разказващи за сексуалното насилие, твърдят, че кариерите им са тръгнали надолу, след като отказали на Доминго. Според някои той им обещавал роли, които така и не получили.

78-годишният оперен тенор в свое изявление посочва, че всички твърдения са за събития по-стари от 30 години и са „дълбоко тревожни и, както са представени, неточни“.

„И все пак, болезнено е да чуя, че може да съм разстроил някого или да съм го накарал да се чувства неудобно – без значение преди колко време и въпреки че винаги съм имал най-добри намерения – добавя Доминго. – Смятам, че всички мои действия и отношения са били добре приети и по взаимно съгласие. Хората, които ме познават или са работили с мен, знаят, че не съм човек, който целенасочено ще нарани, обиди или засрами някого.

Въпреки това признавам, че правилата и стандартите, които следваме и би трябвало да следваме днес, са много различни в сравнение с миналото. Благословен и привилегирован съм, че имах повече от 50-годишна кариера в операта и поддържам най-висок стандарт.“

С повече от 4000 представления в кариерата си, Пласидо Доминго е определян като един от най-великите оперни изпълнители в света. Дори на 78 години той продължава да изнася концерти на живо. Той е също диригент и директор на Лосанжелиската опера, носител е и на множество награди „Грами“.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах