Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Пласидо Доминго с обяснения на извиненията: Никога не съм се държал агресивно

Вълна от откази за работа с испанския тенор в родината му

Снимка: ЕПА/БГНЕС - Пласидо Доминго с обяснения на извиненията: Никога не съм се държал агресивно

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пласидо Доминго реши да обясни извинението си към обвиняващите го в сексуален тормоз, разпространено тази седмица, предизвикало нова вълна на недоволство и довело до отмяна на редица негови ангажименти в родната Испания. 79-годишният оперен певец, обвинен от над 20 свои колежки в неуместно поведение и сексуален тормоз на работното място, се извини в изявление от 25 февруари за „причинената болка“. Доминго заяви, че поема „пълна отговорност“ за делата си и се е поучил от преживяното.

Вижте още: ПЛАСИДО ДОМИНГО СЕ ИЗВИНИ НА ОБВИНИТЕЛКИТЕ СИ: ВЗЕХ СИ ПОУКА

Сега обаче Доминго настоява, че думите му били приети погрешно.

„Имам чувството, че трябва да пусна ново изявление, за да поправя погрешните впечатления, предизвикани от моето извинение“, пише тенорът, чието предишно изявление гласеше, че „истински съжалява“, без да приема нито едно от обвиненията.

В началото на тази седмица оперният профсъюз потвърди, че Доминго се е държал неприлично на работното място и извън него. Вследствие на това Доминго съобщи, че се оттегля от „Травиата“ в „Театро Реал“ в Мадрид и потвърди, че би постъпил по същия начин с всеки оперен театър, който „изпитва затруднения в мое присъствие“.

Знам какво не съм направил и ще го отрека отново – пише той в новото си изявление. – Никога не съм се държал агресивно и никога не съм правил каквото и да е било, за да възпрепятствам или спра нечия кариера. Моето извинение бе искрено и от цялото ми сърце и е насочено към колегите, които съм наранил по някакъв начин с нещо, което съм казал или направил. Както съм показвал много пъти, никога моето намерение не е било да нараня или обидя някого.

Скандалът сложи край на кариерата на Доминго в САЩ, но като че ли не се отрази толкова на ангажиментите му в Европа. Това обаче се промени, след като испанският министър на културата отмени две негови участия през май в двореца Сарсуела – „от солидарност с пострадалите жени“.

Досега ситуацията беше различна, съществуваше презумпцията на невинността“, аргументира се министър Хосе Манюел Родригес Урибес пред АФП.

От „Театро Реал“ потвърждават, че Доминго няма да вземе участие в нито едно тяхно представление на Вердиевата „Травиата“.

Последваха още откази – фестивалът в Убеда за музика и танц премахна от афиша си появата на Доминго на 3 май; оперният театър и културен център „Palau de Les Arts“ промени името на оперното си студио, което преди се наричаше „Център Пласидо Доминго“ и съобщи, че повече няма да работи с тенора.

ДОМИНГО СЕ ИЗВИНИ, НО ПОЛУЧИ ОЩЕ ДВЕ ОБВИНЕНИЯ ЗА НЕУМЕСТНО ПОВЕДЕНИЕ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg