VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Пласидо Доминго се отказа от концерта си на олимпиадата в Токио

78-годишният оперен певец се аргументира със „сложности на проекта” и не направи връзка с обвиненията в сексуален тормоз

Пласидо Доминго на концерт в „Крокус Сити Хол“ на 17 октомври в Москва. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Пласидо Доминго се отказа от концерта си на олимпиадата в Токио

Пласидо Доминго на концерт в „Крокус Сити Хол“ на 17 октомври в Москва. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Оперната звезда Пласидо Доминго обяви в петък, 8 ноември, че няма да участва в обявено събитие от културната програма за Олимпийските игри в Токио през 2020 г. Това е поредната отмяна на негово участие, след като няколко жени обвиниха певеца в сексуален тормоз.

Доминго планираше да пее в спектакъл с европейска опера и кабуки – класическа японска форма на драма с музика и танц. Един от най-известните японски кабуки актьори – Ичикауа Ебизо XI, също е трябвало да участва в проекта, съобщава „Ню Йорк Таймс”. Но в петък организационният комитет на „Токио 2020“ заяви, че Доминго се е оттеглил от инициативата, предвидена за предолимпийския фестивал „Токио 2020 Нипон” през април.

„След внимателно обмисляне взех решение да не участвам в събитието с кабуки поради сложността на проекта”, казва Пласидо Доминго в изявление, разпространено от организационния комитет на Игрите.

Певецът поздрави проекта като „прекрасна културна инициатива“ и не се позова на обвиненията срещу него.

Америка за България

През август осем певици и една танцьорка разказаха пред „Асошиейтед Прес“, че Пласидо Доминго е използвал своята власт и авторитет, за се опита да ги принуди към нежелани сексуални отношения. Жените, от които само една е пожелала да запази анонимност, твърдят, че са били подложени на опипване, насилствени целувки и покани за срещи, маскирани като професионална помощ.

Вижте още: ПЛАСИДО ДОМИНГО ОБВИНЕН В СЕКСУАЛЕН ТОРМОЗ

Тогава певецът отрече обвиненията и ги определи като „дълбоко тревожни, и така както са представени – неточни“. Той допълни и че всичките му „взаимодействия и връзки винаги са добре дошли и по взаимно съгласие”

Твърденията разделиха света на операта: редица американски институции отмениха вече насрочени събития с Доминго, други – в Европа и в Русия – подкрепят певеца с аргумента за презумпцията за невинност.

През октомври компанията, ръководеща операта в Лос Анджелис, обяви разследване на поведението му. Други институции също обърнаха гръб на оперната звезда: Филаделфийският оркестър и оперите в Сан Франциско и Далас отмениха планираните с него концерти. През септември Доминго се оттегли от спектакъл „Макбет“ на Верди в „Метрополитън опера“ в Ню Йорк, а през октомври подаде оставка от поста генерален директор на операта в Лос Анджелис.

Вижте още: ДОМИНГО НАПУСКА „МЕТРОПОЛИТЪН“ ПРЕДИ ПРЕМИЕРА

НАЧАЛО НА КРАЯ НА КАРИЕРАТА НА ПЛАСИДО ДОМИНГО

И все пак в Европа Пласидо Доминго продължава да излиза пред публика. Той получи на два пъти овации на крака през август на фестивала в Залцбург в Австрия и излезе в главната роля в „Набуко“ от Верди в операта в Цюрих през октомври.

Според сайта на артиста, през октомври тази година Доминго е имал концерти в Москва, а до ноември 2020-а ще участва в поне 11 концерта и опери в Европа. През декември тази година „Ла Скала“ ще чества 50-годишнината от дебюта на Пласидо Доминго на тяхната сцена.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg