POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пластиките на Старчев напускат центъра на София (снимки)

28 години след края на тоталитарния строй, един по един си отиват и неговите символи

Кран поставя една от опакованите пластики на дълга платформа. Снимки: Веселин Боришев, Клуб Z - Пластиките на Старчев напускат центъра на София (снимки)

Кран поставя една от опакованите пластики на дълга платформа. Снимки: Веселин Боришев, Клуб Z

Към музея поеха пластиките на Валентин Старчев. В края на работната седмица почти всички скулптурни фигури бяха отделени от руините на паметника „1300 години България“. За пет дни от началото на демонтажа на стоманометонната грамада остана само едно бронзово тяло – на Майката. А в петък привечер започна и извозването на творбите.

Три камиона влязоха в градината пред НДК и паркираха край загражденията. Първата фигура – плътно опакована с черен найлон – бе положена внимателно на дълга платформа. И след 36 години живот в центъра на София скуптурата напусна в посока Бояна, към Националния исторически музей, където ще бъде експонирана в нов контекст. 28 години след края на тоталитарния строй, един по един си отиват и неговите символи.

Кадри от изнасянето на пластиките, заснети от фоторепортера на Клуб Z Веселин Боришев:

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg