Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пластмасата в Атлантическия океан е 10 пъти повече

Човек поглъща годишно до 60 хил. пластмасови микрочастици, хранейки се с риба и морски дарове

Найлонова торбича се носи във водите на Атлантическия океан край Дакар, Сенегал. Страната изхвърля десетки тонове пластмаса в океана всяка година. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Пластмасата в Атлантическия океан е 10 пъти повече

Найлонова торбича се носи във водите на Атлантическия океан край Дакар, Сенегал. Страната изхвърля десетки тонове пластмаса в океана всяка година. Снимка: ЕПА/БГНЕС

В горните слоеве на Атлантическия океан до 200 м се съдържат от 12 до 21 милиона тона пластмасови отпадъци. Това гласи изследване на Националния океанографски център във Великобритания, публикувано в научното списание „Nature Communications“.

Това е десет пъти по-голямо количество в сравнение с предходни изследвания. Причината за огромната разлика е във факта, че в миналото учените не са търсили „невидимите” частици от микропластмаса на голяма дълбочина.

Британският институт е направил първите подобни дълбочинни замервания в целия Атлантик – от бреговете на Великобритания до Фолклендските острови в близост до Аржентина.

Всяка година в отточните води и по сметищата в цял свят попадат около 300 млн. тона пластмасови отпадъци. По-голямата част от тях остават стотици години като замърсители, без да се разлагат. Когато бъдат погълнати от Световния океан, те се струпват в големи маси. В Тихия океан са известни като Голямото тихоокеанско боклучено петно. По-дребните пластмасови частици обаче не се задържат дълго във водата. Поглъщат ги рибите, след което преминават в човека. Хранейки се с риба и морски дарове, човек поглъща годишно между 40 и 60 хиляди микрочастици пластмаса.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90