Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Плаващ рИбот шпионира рибите под вода (видео)

Казва се Софи (SoFi, а на български МеРи) и не генерира силен шум и турбулентност, които плашат морските обитатели

За разлика от много подвижни апарати, които понастоящем се използват при подводни научни наблюдения, тази мека роботизирана риба не разчита на витла или на реактивни двигатели. Снимка: MIT CSAIL - Плаващ рИбот шпионира рибите под вода (видео)

За разлика от много подвижни апарати, които понастоящем се използват при подводни научни наблюдения, тази мека роботизирана риба не разчита на витла или на реактивни двигатели. Снимка: MIT CSAIL

Тя се казва се Софи (SoFi) и представлява сериозен научен напредък, главно с умението си да се извива като истинска риба. Изследователският екип от MIT (Масачузетския технологичен институт) представи пред медиите в сряда, 21 март, своя робот-риба (роба? рибот?) и един от основните акценти в презентацията беше грациозното вълнение на опашката на прототипа – което освен че изглежда вълнвуващо, играе решаваща роля в крайната мисия на робота: да даде на учените възможността да наблюдават дистанционно дивата морска фауна, съобщава NPR.org.

„Тъй като нашият робот плува чрез вълнообразни движения, а не на тласъци, въздействието му върху водата е много подобно на това, което се очаква от истинска риба“, казва Даниела Рус, директор на лабораторията за компютърни науки и изкуствен интелект към Института, пред NPR.

С други думи, за разлика от много подвижни апарати, които понастоящем се използват при подводни научни наблюдения, тази мека роботизирана риба (Soft Robotic Fish) – или SoFi (а на български МеРи) – не разчита на витла или на реактивни двигатели. Така тя не генерира силен шум и турбулентност, които според доклада на изследователите, плашат морските животни и пречат на внимателното им наблюдение.

Вместо това SoFi има опашка, изработена от мек материал и задвижвана от меки изкуствени мускули, позволяваща му да се движи по начин, който е по-близък до морската среда и по тази причина е малко по-вероятно да се доближи до водния живот. С намаляването на видимостта под вода това може да означава, че камерата му има по-голям шанс да направи някои искрени и лични снимки отблизо – и да ги изпрати на морските биолози.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

По време на изпитанията роботът „не оказа никакво видимо влияние на активността на другите риби около него“, казва Рус.

„Те си плуват наоколо и се занимават с обичайните си неща. Когато нашата риба отиде при другите, те продължиха да правят това, което си бяха започнали“, обяснява тя.

SoFi в действие:

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах