VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Плейбой“ се извини на Мориконе

Интервю с композитора все пак е правено, но в списанието е доукрасено с цитати от други медии. Въпросът е кои части са фалшиви или подвеждащи и кои - истински?

Енио Мориконе твърди, че не е давал интервю за немския „Плейбой“. Според изданието обаче интервю все пак е имало, но към него са добавени цитати на композитора от други медии. Снимка: ЕПА/БГНЕС - „Плейбой“ се извини на Мориконе

Енио Мориконе твърди, че не е давал интервю за немския „Плейбой“. Според изданието обаче интервю все пак е имало, но към него са добавени цитати на композитора от други медии. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Марсел Андърс, авторът на скандалното интервю с Енио Мориконе, в което композиторът нарича Кунетин Тарантино „кретен“, признава, че е допуснал „ужасни грешки“ в материала – в текста той използвал цитати на италианеца от негови интервюта пред други медии. Но вече е твърде късно интервюто да бъде свалено от броя.

До вторник „Плейбой“ Германия държаха категорично на достоверността на интервюто и потвърдиха, че то предстои да излезе в декемврийския брой на списанието. Но в сряда са изпратили до всичките си 65 хил. абонати разяснение на ситуацията, поднасяйки им извинение. В текст, поместен в сайта на Плейбой“ Германия, редакцията определя случая като „недопустимо нарушаване на журналистическата етика“, който не отговаря на стандартите им и се извиняват на читателите си „че се провалихме в това да ви спасим от фарса на това интервю“. Освен това, медията ще съди журналиста на свободна практика Марсел Андърс.

„В многогодишната ни съвместна работа журналистът с голям опит и безупречна репутация в индустрията никога не ни е давал причина да се съмняваме в интегритета или способностите му. За наша тревога забелязахме, че части от интервюто, публикувани от нас, не отразяват правилно думите на господин Мориконе – гласи изявлението, подписано от главния редактор на немския „Плейбой“ Флориан Бойтин. – Господин Андърс сам коментира обвиненията и признава, че е направил „ужасни грешки“, които включват добавяне на твърдения, изказани по друго време и в друга медия. Според информацията на наше разположение, действията му доведоха до безотговорни неточности в най-добрия случай и в най-лошия до умишлена измама.“

Вижте още: „ПЛЕЙБОЙ“ ОПРОВЕРГАВА МОРИКОНЕ, ИНТЕРВЮТО ЩЕ ИЗЛЕЗЕ

Андърс твърдеше, че в интервюто си с Мориконе нарекъл Тарантино „кретен“, който няма оригинални филми и дори не може да се нарече режисьор. Мориконе, спечелил „Оскар“, благодарение на „Омразната осморка“, бързо отговори на интервюто от „Плейбой“, като отрече да е разговарял с тях. През уикенда той каза, че интервюто е изфабрикувано и е „фалшификат“ – и заплаши да съди редакцията.

Вижте още: ЕНИО МОРИКОНЕ ОТРИЧА ДА Е НАРИЧАЛ ТАРАНТИНО „КРЕТЕН“

Първоначално от списанието държаха на интервюто си, но ден по-късно отстъпиха от категоричната си позиция и признаха, че някои от цитатите са „погрешно възпроизведени“. В доста по-дълго изявление в сряда Бойтин се извини на Мориконе и на читателите и хвърли вината изцяло върху автора на интервюто.

„Енио Мориконе е жива легенда, написал е музика за над 500 филма. Геният му е превърнал много добри филми в чудесни филми, превръщайки се в мерило в историята на кинематографията“, пише Бойтин.

Той потвърждава, че интервю с Андърс все пак е имало и то се състояло „това лято в имота [на Мориконе] в Рим“, но коментарите на композитора от срещата били доукрасени с цитати на композитора от други негови изяви.

Изявлението на Бойтин обаче не отговаря на най-големия въпрос: кои части от интервюто са фалшиви или подвеждащи и кои изказвания наистина принадлежат на 90-годишния композитор? Освен че се изказва грубо и негативно спрямо Тарантино, в интервюто Мориконе нарича церемонията на оскарите „скучна“ и „срамота“, критикува и други музиканти.

„Имам голям респект към господин Мориконе и музикалните му постижения – добавя още Бойтин. – Към момента всичко, което мога да направя, е да изразя своето дълбоко съжаление, че поради съзнателно неточното представяне от автор, поръчан от нас, г-н Мориконе е изобразен във фалшива светлина.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90