Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Плевнелиев на поетичен пикник в парка

В Борисовата градина празнуват падането на комунизма

Фестивалът "София: Поетики" ще се проведе за девети път. - Плевнелиев на поетичен пикник в парка

Фестивалът "София: Поетики" ще се проведе за девети път.

Президентът Росен Плевнелиев е патрон на поетичния Пикник на свободата в столичната Борисова градина на 14 юни. Организатори на „пикника“ са дипломати от Германия, Полша, Румъния, Словакия, Чехия и България, с него те ще отбележат 25 години свобода от комунистическия режим. Събитието е част от Деветото издание на фестивала „София: Поетики“, който продължава и на 15 юни.

Дали държавният глава ще присъства на четенията в парка, засега яснота няма. На Лятната сцена обаче публиката ще може да чуе стихове на 25 от най-значимите съвременни български поети, както и гости от Чехия, Македония и Гърция.

Освен в Борисовата, фестивалът ще тече и в Университетския театър „Алма Алтер“, където лекции ще четат Александър Йорданов за промените през 1989 г., Владимир Левчев за дисидентското сп. „Глас” и Едвин Сугарев за дисидентското сп. „Мост”.

Същинският Пикник на свободата започва в 5 следобед на 14 юни на Лятната сцена в парка с музика от Sarakina (Полша). Освен официалната част, организаторите са предвидили игри за малки и големи, празник на хвърчилата и флашмобове. По-късно стартират четенията на чуждите гости на фестивала, а между изпълненията им ще звучи музиката на Mr Smiff.

Българските поети излизат на сцената привечер. Това са Стефан Кичев, Иван Димитров, Силвия Чолева, Илко Димитров, Яна Пункина, Едвин Сугарев, Белослава Димитрова, Владимир Левчев, Палми Ранчев, Жанета Амири, Иван Христов, Марин Бодаков, Румен Баросов, Надежда Московска, Иван Ланджев, Роман Кисьов, Стефан Иванов, Радослав Чичев, Манол Глишев, Иво Рафаилов, Ивайло Динев, Мирослав Христов, Августин Господинов, Никола Петров, Димитър Манолов, Дилян Еленков и Димитър Ганев. На всеки две стихотворения ще свирят музикантите от „Гологан“, andagainandagain (Сърбия) и The Bedlam Club (Франция, Шотландия, Русия).

На финала публиката ще избере своя фаворит сред поетите, който ще получи наградата на „София: Поетики“.

Втората фестивална вечер се нарича „Поезия & питания“ и ще бъде в Чешкия център.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС