Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Плевнелиев призова да следваме пътя на Левски, освиркват го

Хора с руски знаменца опитаха да заглушат словото на президента пред паметника на Апостола

Президентът Плевнелиев призова политиците да въведат прозрачност в управлението на публичния ресурс, така както Левски се е отчитал за всеки грош. Снимки: Авторът - Плевнелиев призова да следваме пътя на Левски, освиркват го

Президентът Плевнелиев призова политиците да въведат прозрачност в управлението на публичния ресурс, така както Левски се е отчитал за всеки грош. Снимки: Авторът

„Нашият път напред може да бъде единствено този, по който решително крачеше Васил Левски – по него се върви с морал, с честност и с любов към отечеството, за чиста и свята република и за достойното място на България в Европа“. Това заяви днес президентът Росен Плевнелиев на възпоменателната церемония по повод 143 години от гибелта на Васил Левски пред паметника на Апостола в центъра на София. 

Но изглежда думите му не се харесаха на всички, защото от различни места се чуваха нестройни опити за освиркване, викове „У-у-у“, „предател“, „мекере“ и „смърт“. Особено активни бяха разпръснатите десетки граждани, дошли да почетат паметта на Апостола – кой знае защо с руски знаменца. Опитите им обаче си останаха изолирани от множеството.

Нито популизмът, нито магическите решения, предлагани от не един месия, нито поставянето под съмнение на националния идеал, ще изведат България по пътя на благоденствието“, подчерта президентът.

Сред официалните гости бяха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, вицепремиерите Румяна Бъчварова и Ивайло Калфин, кметът на София Йорданка Фандъкова. Събитието бе озвучено от военен духов оркестър, гвардейци и няколкостотин граждани зад метални ограждения.

По думите на президента „тогава, когато народът казва, че няма справедливост и върховенство на закона за всички, когато няма осъдени за корупция по високите етажи на властта и по грандиозни кражби като Корпоративна търговска банка, Първа частна банка и много други, значи се отдалечаваме от идеала.“ 

„Зависи от всички нас националният идеал да бъде не поставен под съмнение, а реализиран“, посочи още президентът и призова политиците да въведат правила за пълна прозрачност в управлението на публичния ресурс, така както Левски се е отчитал за всеки грош.


След кратката церемония с поставянето на цветя от официалните гости, огньовете изгаснаха, гвардейците си тръгнаха, прожекторите бяха изключени… и обикновените граждани продължиха поклонението си в мрак.

А малко по-късно по Би Ти Ви започна поредният турски сериал. След него и руски. Руско-турската война за българските зрители.


Levski2

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Още по темата

Герой

kapatovo.bg