Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Плискат Борисов в Плиска с жива вода. Покръстен като княз Борис

Премиерът на посещение край „Свещения кладенец“ до Голямата базилика

Бойко Борисов поръсен от Божидар Димитров с вода от „Свещения кладенец“. Снимки: Фейсбук - Плискат Борисов в Плиска с жива вода. Покръстен като княз Борис

Бойко Борисов поръсен от Божидар Димитров с вода от „Свещения кладенец“. Снимки: Фейсбук

Бойко Борисов бе поръсен с живата вода на Божидар Димитров, бликнала чудотворно от „Свещения кладенец“ в комплекс Стара Плиска. Премиерът посети руините на първата българска столица, които са в близост до откритата от него нова отсечка „Белокопитово-Каспичан“ на автомагистрала „Хемус“.

Заедно с министрите Лиляна Павлова, Владислав Горанов и Ивайло Московски, Борисов обиколи археологическия обект, за който правителството преди няколко месеца отпусна 500 хил. лева за проучване, реставрация и консервация. Промените са наричани от някои специалисти фалшификация, защото се вдигат сгради върху руини без да имаме представа от исторически източници как са изглеждали палатите на Първото българско царство.

В профила си във Фейсбук министър-председателят разказва, че е разгледал т.нар. Свещен кладенец, „в чиито води се смята, че е бил покръстен самият княз Борис и някога са вадили вода за първите покръствания. Божидар Димитров ни поля с вода от кладенеца.“

bb13-a

Бойко Борисов пристига с министрите си на археологическия обект.

bb7

Покръстен от премиер

И Владислав Горанов покръстен по царски...

Владислав Горанов царски поръсен…

bb11

Премиерът разглежда руините на първата българска столица.

Бойко Борисов дава и историческа справка за Голямата базилика:

„Дълга е почти 100 метра, тайните входници, които представляват тунели, водещи към дворцовия център, малко дървено укрепление с баня, кръгла каменна площадка и сграда във вътрешния град.

Интересно е, че някога първата българска столица се е простирала на 23 квадратни километра и е най-големият град в Европа през VII век. Константинопол, столицата на Източната римска империя по това време, е с площ едва 14,5 кв. км.

Плиска е и първият град от камък в Европа след края на Римската империя.“

bb3

„Свещеният кладенец“

„Свещеният кладенец“

Борисов пише, че се надява комплексът „Стара Плиска” да се превърне в културно-исторически център, където посетителите да виждат поетапно, през вековете, какви събития са се случвали по нашите земи преди 1150 години.

Ето такива събития се случват днес по нашите земи.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg