СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Площад „Филип Трифонов” ще се появи в София

Ще има паметна пейка, изработена по проект на сина му – скулптора Мартин Трифонов

Филип Трифонов в сцена от „Момчето си отива“. Снимка: Българска национална филмотека - Площад „Филип Трифонов” ще се появи в София

Филип Трифонов в сцена от „Момчето си отива“. Снимка: Българска национална филмотека

Името на големия български актьор Филип Трифонов ще носи площад в столичния квартал „Лозенец“, близо до мястото, където е живял, съобщи зам.-кметът по културата на София Мирослав Боршош.

Площадът е на кръстовището на улиците „Акация“, „Крум Попов“ и „Милин камък“. Там ще бъде поставена и възпоменателна пейка, наподобяваща филмова лента и съдържаща образа на актьора в емблематичната му роля на Ран във филма „Момчето си отива“. Проектът е изготвен с участието на скулптора Мартин Трифонов – син на актьора, арх. Бисер Хантов, инж. Траян Красналиев и инж. Камен Златарев.

„София пази паметта за големите имена в родната култура. Ще ги помним не само с постиженията им в изкуството, но и като част от енергията на нашия град“, заяви Мирослав Боршош.

Проектът за възпоменателна пейка, която ще бъде поставена на новия площад Филип Трифонов“.

Роден през 1947 г., Филип Трифонов учи актьорско майсторство във ВИТИЗ в класа на Апостол Карамитев. Още пpеди да завъpши, изигpава главната роля в „Момчето си отива“. Има yчастия в над 30 филма, междy които „Изпит“, „Преброяването на дивите зайци“,“Забравете този случай“, „Оркестър без име“, „Адио Рио“ и дpyги.

Вижте още: И ФИПО ВЕЧЕ Е ТАМ

През 2018 г. Филип Трифонов беше удостоен със званието „Почетен гражданин на София“. Актьорът почина на 6 януари 2021 година.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90