Пловдив, европейска столица на културата: HUBAVOE, но не е готово

Министър Боил Банов: Част от проектите няма да бъдат осъществени

Пловдив ще започне годината си на европейска столица на културата с разоран централен площад. Снимка: БГНЕС - Пловдив, европейска столица на културата: HUBAVOE, но не е готово

Пловдив ще започне годината си на европейска столица на културата с разоран централен площад. Снимка: БГНЕС

Пловдив започва своята година като Европейска столица на културата на 12 януари. Но проектите за реализирането на инициативите, заложени в кандидатурата на града за титлата, видимо няма да успеят да бъдат реализирани към момента. Това заяви днес министърът на културата Боил Банов в предаването „Тази сутрин“ по Би Ти Ви. Той обаче не оценява забавянето като загуба, изтъквайки по-важния според него факт – ремонтът на централния градски площад, който тече в момента. За инфраструктура за Града под тепетата към момента държавата е отделила 20 млн. лв. 

Банов отбеляза, че голямата инвестиция вече дава резултат – отзвукът в Европа е голям и все повече туристи проявяват интерес към Античния град и предстоящата богата културна програма под тепетата. А ремонтите са нужни, за да се върнат гостите на града отново в страната ни и за да останат те очаровани от града, не трябва да се разчита само на естественото очарование на града, каза министърът.

Вижте още: „ПЛОВДИВ 2019“ Е ПЪЛНО ФИАСКО

Водещият Антон Хекимян изтъкна липсващата концертна зала в града и все още незапочналия ремонт на Кино „Космос“. Банов обаче увери, че за реконструкция на концертната зала вече се разработва проект. Конкретен срок не бе даден.

Америка за България

„Сигурен съм, че отзвукът [от проявите] ще бъде сериозен – както в България, така и в света“, каза министърът.

Хекимян посочи събития, които предизвикаха широк отзвук още в навечерието на Пловдив като столица на културата – например идеята на кмета Иван Тотев на централния площад да се разфасоват две прасета по коледните празници в опит българинът да се върне към традициите и корените си. Министърът отвърна лаконично, че „това не е в неговата компетентност“ и „че се надява това да е било провокация“.

Първи музей на подводната археология

Третата изложба на България в Лувъра след промените предстои през 2019-а, припомни Боил Банов. Темата на експозицията е българската история от XVI и XVII в. Специалисти от френския музей ще работят и по разкопки на остров Св. Кирик и Юлита край Созопол. Банов обеща, че със средства от Лувъра военноморското училище на острова ще бъде напълно възстановено и превърнато в първия у нас музей на подводната археология. В него ще бъдат изложени артефакти от традиционни и подводни археологически проучвания, както и произведения на съвременното изкуство.

Bookshop 300×250 3

„Имаме много неща, които да покажем, неща, които няма по света, нашето море е много особено – заради силната соленост на водата, всъщност съхранява всичко“, коментира Банов.

Срок за изпълнението на този проект не е поставен, но министърът се надява това да се случи в рамките на година и половина, две.

Културните паметници в София

Малцина рушащи се сгради в София ще имат късмет, подобен на военноморското училище в Созопол. В студиото на Би Ти Ви бе спомената разрушената от собственика си Двойна къща в центъра на София, но Банов отново напомни, че сградата ще бъде възстановена – или поне нейната фасада, за да се запази духа на околните сгради. Това обещание той дава за пореден път – на 14 май 2017 г., отново в ефира на Би Ти Ви, той каза:

„Ние ще изискаме паметникът да бъде възстановен във вида, в който е бил. Дори да не е паметник на културата“.

Царските конюшни ще се превърнат в пространство за култура, засега обаче процесът по ремонтната дейност на обгорялата сграда върви бавно заради смесената собственост – на първо време е укрепен покривът. За бъдещето на комплекса продължават разговорите с кмета Йорданка Фандъкова и премиера Бойко Борисов, уверява Банов.

Цялото участие на министъра на културата Боил Банов в „Тази сутрин“ по Би Ти Ви

ДС