Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Пловдив изчезва от културната карта на Европа

Общинарите обричат културата на безпаричие, но ще продължат да се хвалят с нея

Пловдив беше европейска столица на културата през 2019-а, година по-късно културата в града трябва да се справи с бюджет колкото предизборната кампания на една партия. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Пловдив изчезва от културната карта на Европа

Пловдив беше европейска столица на културата през 2019-а, година по-късно културата в града трябва да се справи с бюджет колкото предизборната кампания на една партия. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

В продължение на една година Пловдив живя както заслужава – като столица на културата. Но годината свърши. Културата е на командно дишане. Ако успее да оцелее, добре. Но със сигурност няма да е благодарение на пловдивската управа.

Поводът за този текст е меко казано странното решение на Общината във вече бившата европейска столица на културата да отдели едва 0,6% от бюджета си за културни събития в града. Сумата за цяла година е по-малко от 2 милиона лева. (За сравнение, само за помпозното откриване на Европейската столица през януари 2019 г. бяха похарчени 3 млн. лв.)

Матера в Италия – градът, който заедно с Пловдив бе обявен през 2019 г. за европейска столица на културата – е заложил културен бюджет за 2020-а в размер на 52 милиона евро. Сравнението между резултатите от изминалата година в двата града е толкова болезнено, че ще го спестя. А и вече е късно за съжаления. Един от фактите обаче е от изключително значение. Градската фондация в Матера, организирала събитията през 2019 г., ще продължи да работи поне до 2023 г. В Пловдив вече пресмятат как Общината да усвои парите, които местният комитет остави неизхарчени след края на годината.

Парите не са най-важното обаче, макар че са на данъкоплатците и те имат право да контролират как са изхарчени. Проблемът е най-вече в липсата на далновидност. Пловдив беше поставен за кратко на културната карта на Европа. Застана там в цялото си осемхилядолетно великолепие, а сега общинарите упорито се опитват да го изтрият. Всеки разумен човек осъзнава, че инерцията трябва да бъде използвана. Пловдив беше важна туристическа и културна дестинация през миналата година. Какво ще накара хората да дойдат пак? Затрупаните от строежи нови археологически открития?

За цялата 2020 г. Пловдивската община ще финансира чрез конкурс общо 32 проекта. Общата сума за тях е 818 хиляди лева. Горе-долу колкото бюджета на един малко по-мащабен български игрален филм. Но пък общинарите са обещали да обърнат внимание (включително финансово) на административния си капацитет в областта на културата.

Не ми се иска отново да се обръщам към статистиките за Матера, но е неизбежно. За миналата година малкото италианско градче успява да генерира приходи от 1 млрд. евро. Само от културни прояви и туризъм. Явно административният им капацитет изначално е бил по-добър.

Остава да разчитаме на ентусиазма на културните среди в Пловдив. Те са били на ниво дълго преди тези общинари и ще продължат да създават изкуство в Пловдив много след това. Чиновниците ще си приписват заслугите им, ще се хвалят с успехите на художниците, писателите, артистите… Ще им подмятат сухи залци, за да не се откажат съвсем. И всичко ще си остане по старому.

Културата в Пловдив е Пепеляшка без щастливия приказен край.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg