Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Пловдив изчезва от културната карта на Европа

Общинарите обричат културата на безпаричие, но ще продължат да се хвалят с нея

Пловдив беше европейска столица на културата през 2019-а, година по-късно културата в града трябва да се справи с бюджет колкото предизборната кампания на една партия. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Пловдив изчезва от културната карта на Европа

Пловдив беше европейска столица на културата през 2019-а, година по-късно културата в града трябва да се справи с бюджет колкото предизборната кампания на една партия. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

В продължение на една година Пловдив живя както заслужава – като столица на културата. Но годината свърши. Културата е на командно дишане. Ако успее да оцелее, добре. Но със сигурност няма да е благодарение на пловдивската управа.

Поводът за този текст е меко казано странното решение на Общината във вече бившата европейска столица на културата да отдели едва 0,6% от бюджета си за културни събития в града. Сумата за цяла година е по-малко от 2 милиона лева. (За сравнение, само за помпозното откриване на Европейската столица през януари 2019 г. бяха похарчени 3 млн. лв.)

Матера в Италия – градът, който заедно с Пловдив бе обявен през 2019 г. за европейска столица на културата – е заложил културен бюджет за 2020-а в размер на 52 милиона евро. Сравнението между резултатите от изминалата година в двата града е толкова болезнено, че ще го спестя. А и вече е късно за съжаления. Един от фактите обаче е от изключително значение. Градската фондация в Матера, организирала събитията през 2019 г., ще продължи да работи поне до 2023 г. В Пловдив вече пресмятат как Общината да усвои парите, които местният комитет остави неизхарчени след края на годината.

Парите не са най-важното обаче, макар че са на данъкоплатците и те имат право да контролират как са изхарчени. Проблемът е най-вече в липсата на далновидност. Пловдив беше поставен за кратко на културната карта на Европа. Застана там в цялото си осемхилядолетно великолепие, а сега общинарите упорито се опитват да го изтрият. Всеки разумен човек осъзнава, че инерцията трябва да бъде използвана. Пловдив беше важна туристическа и културна дестинация през миналата година. Какво ще накара хората да дойдат пак? Затрупаните от строежи нови археологически открития?

Америка за България

За цялата 2020 г. Пловдивската община ще финансира чрез конкурс общо 32 проекта. Общата сума за тях е 818 хиляди лева. Горе-долу колкото бюджета на един малко по-мащабен български игрален филм. Но пък общинарите са обещали да обърнат внимание (включително финансово) на административния си капацитет в областта на културата.

Не ми се иска отново да се обръщам към статистиките за Матера, но е неизбежно. За миналата година малкото италианско градче успява да генерира приходи от 1 млрд. евро. Само от културни прояви и туризъм. Явно административният им капацитет изначално е бил по-добър.

Остава да разчитаме на ентусиазма на културните среди в Пловдив. Те са били на ниво дълго преди тези общинари и ще продължат да създават изкуство в Пловдив много след това. Чиновниците ще си приписват заслугите им, ще се хвалят с успехите на художниците, писателите, артистите… Ще им подмятат сухи залци, за да не се откажат съвсем. И всичко ще си остане по старому.

Културата в Пловдив е Пепеляшка без щастливия приказен край.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах