Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Пловдив изчезва от културната карта на Европа

Общинарите обричат културата на безпаричие, но ще продължат да се хвалят с нея

Пловдив беше европейска столица на културата през 2019-а, година по-късно културата в града трябва да се справи с бюджет колкото предизборната кампания на една партия. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Пловдив изчезва от културната карта на Европа

Пловдив беше европейска столица на културата през 2019-а, година по-късно културата в града трябва да се справи с бюджет колкото предизборната кампания на една партия. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

В продължение на една година Пловдив живя както заслужава – като столица на културата. Но годината свърши. Културата е на командно дишане. Ако успее да оцелее, добре. Но със сигурност няма да е благодарение на пловдивската управа.

Поводът за този текст е меко казано странното решение на Общината във вече бившата европейска столица на културата да отдели едва 0,6% от бюджета си за културни събития в града. Сумата за цяла година е по-малко от 2 милиона лева. (За сравнение, само за помпозното откриване на Европейската столица през януари 2019 г. бяха похарчени 3 млн. лв.)

Матера в Италия – градът, който заедно с Пловдив бе обявен през 2019 г. за европейска столица на културата – е заложил културен бюджет за 2020-а в размер на 52 милиона евро. Сравнението между резултатите от изминалата година в двата града е толкова болезнено, че ще го спестя. А и вече е късно за съжаления. Един от фактите обаче е от изключително значение. Градската фондация в Матера, организирала събитията през 2019 г., ще продължи да работи поне до 2023 г. В Пловдив вече пресмятат как Общината да усвои парите, които местният комитет остави неизхарчени след края на годината.

Парите не са най-важното обаче, макар че са на данъкоплатците и те имат право да контролират как са изхарчени. Проблемът е най-вече в липсата на далновидност. Пловдив беше поставен за кратко на културната карта на Европа. Застана там в цялото си осемхилядолетно великолепие, а сега общинарите упорито се опитват да го изтрият. Всеки разумен човек осъзнава, че инерцията трябва да бъде използвана. Пловдив беше важна туристическа и културна дестинация през миналата година. Какво ще накара хората да дойдат пак? Затрупаните от строежи нови археологически открития?

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

За цялата 2020 г. Пловдивската община ще финансира чрез конкурс общо 32 проекта. Общата сума за тях е 818 хиляди лева. Горе-долу колкото бюджета на един малко по-мащабен български игрален филм. Но пък общинарите са обещали да обърнат внимание (включително финансово) на административния си капацитет в областта на културата.

Не ми се иска отново да се обръщам към статистиките за Матера, но е неизбежно. За миналата година малкото италианско градче успява да генерира приходи от 1 млрд. евро. Само от културни прояви и туризъм. Явно административният им капацитет изначално е бил по-добър.

Остава да разчитаме на ентусиазма на културните среди в Пловдив. Те са били на ниво дълго преди тези общинари и ще продължат да създават изкуство в Пловдив много след това. Чиновниците ще си приписват заслугите им, ще се хвалят с успехите на художниците, писателите, артистите… Ще им подмятат сухи залци, за да не се откажат съвсем. И всичко ще си остане по старому.

Културата в Пловдив е Пепеляшка без щастливия приказен край.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах