Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пловдив на гребена на постмодернизма

Курсът Наръчник за съвременното изкуство се пренася в града под тепетата, стартира нова група и в София

Клаес Олденбург - един от пионерите на попарта, е сред героите в "Наръчник за съвременното изкуство". - Пловдив на гребена на постмодернизма

Клаес Олденбург - един от пионерите на попарта, е сред героите в "Наръчник за съвременното изкуство".

Градът под тепетата става Европейска столица на културата през 2019-а, но още в края на месец януари Пловдив ще бъде на гребена на постмодернизма по света и у нас, защото курсът „Наръчник за съвременно изкуство“ се пренася при тях. На 29 януари поредицата от занимания ще бъде представена в галерия U P.A.R.K., а на 30 януари стартира нова група в София.

Лекциите, тръгнали през октомври 2014 г. в София, набраха скорост и първите две групи ще го завършат успешно в началото на месец февруари. За да го посещават и пловдивчани, не е нужно да имат предварителни знания, а единствено интерес към съвременното изкуство и свободно време през уикенда. Сред основните теми, които курсът засяга, са: Изкуство ли е арт инсталацията, поп артът от 60-те до днес, плурализмът и съвременните творци, ленд арт, минимализъм, концептуализъм. Дискусия за ролята на куратора ще води гост-лекторката Маргарита Доровска.

„Исках да направя първото издание за приятели и познати, за да тествам идеята, – сподели арт критичката Нада Нешева, която води курса. – Интересът обаче беше огромен, всеки ден някой от групата водеше още хора, свои близки, на които е разказвал за нас. След втората седмица спряхме да приемаме – групите бяха претъпкани. Но им обещахме да го направим отново.”

Ако си против паметника пред НДК,
докажи защо не трябва да бъде събарян

Това е първият свободен курс, който разказва на достъпен език за процесите в постмодернизма и съвременното изкуство от 80-те години до днес. Организиран е на принципа лекция + дискусия. Участниците често трябва да решат проблеми, пред които се изправят повечето критици и артисти. Случва се да заявят позиция и в игри, в които всеки трябва да защитава теза, противоположна на своята – например ако е против паметника пред НДК, трябва да докаже защо монументът не трябва да бъде събарян.

Един от основните въпроси, на които всеки трябва да отговори за себе си на тези лекции, е: „Къде сме ние? Какво тези процеси в изкуството ни казват за нас самите като хора, за нашите отношения с другите?” След почти всяка тема се прави паралел между процесите на Запад с нашата действителност и проблемите на изкуството тук.

Въпреки че бе обявен за хора без предварителни знания, някои от най-активните курсисти се оказаха художници, културолози и немалко философи.

„Най-странното е, че дори тези, които активно се интересуват от съвременно изкуство, няма откъде да получат основни знания за него – една добре подбрана извадка от автори, процеси, движения, ключови текстове на арт критици”, разказва Нешева.

Оказва се, че по някои от най-горещите теми в арта няма нито дума на български език в интернет, ключови артисти и движения са споменавани рядко глобалната информационна мрежа или са описани погрешно.

Изкуството в контекста на етиката,
расовите и религиозните казуси

„Наложи се дори да превеждаме заедно в групата някои термини, които не съществуват на български език. Това означава, че тези понятия просто са изтрити от дискурса, те не могат да пробият и съответно нито артистите, нито публиката могат да се възползват пълноценно от съвременното изкуство. А то има невероятни възможности”, твърди Нешева.

Първото издание на курса в София трябва да приключи през първата седмица на февруари. През месец март и април се очаква да стартира второ ниво – за хора, завършили първия етап. В него ще бъде разширен кръгът от артисти, събития и процеси в постмодернизма. Същевременно второто ниво ще дискутира основни моменти от етиката в околния свят, отношението към човека, жените, расовите и религиозните проблеми. Съвременното изкуство е неотделимо от социалния, политическия и критическия си контекст.

Цената на пълния пакет от 15 лекции и дискусии е 200 лв. В Пловдив курсът ще бъде интензивен – ще се проведе в рамките на два-три уикенда на цена от 100 лв.

Още: A companion to contemporary art

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg