Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пловдив обявен за Европейска столица на културата

Пловдив е сред четирите български града, които се състезават за титлата "Европейска столица на културата 2019". Останалите са София, Варна и Велико Търново. - Пловдив обявен за Европейска столица на културата

Пловдив е сред четирите български града, които се състезават за титлата "Европейска столица на културата 2019". Останалите са София, Варна и Велико Търново.

Пловдив ще бъде Европейска столица на културата през 2019 г.

Новината бе обявена преди минути в галерия „Средец“ на Министерството на културата. Журито даде своя вот в петък следобяд в сградата на висшето арт ведомство.

Името на Пловдив за Европейска столица на културата бе съобщено от председателя на журито Стив Грийн. Номинацията ще бъде предложена за гласуване от Европейския парламент през месец май 2015 г.

Кампанията в Пловдив премина през немалко скандали. Мотото „Заедно“ бе многократно опровергавано. Уволнен бе шефът на дирекция „Култура“ в местната община Йохан Девлетян. Издателката Божана Апостолова се обяви против пришълците от София в събитията около кандидатурата на Пловдив за титлата. Културтрегери от лагера на парашутистите пък излязоха с призив недоволните да си мълчат, поне докато обявят победителя – пък после да говорят каквото решат…

„Културната политика на Пловдив е подчинена на принципа „инвазия на скакалците”, – заяви Апостолова. – След като София беше опоскана от някои мениджъри, ятото „скакалци” кацна в Пловдив. А знаете какво остава след тях… Това е целта на така нареченото стрийт изкуство. Къде са в културния календар на нашия град пловдивските творци? Няма ги! Елиминирани са! Предлага им се нафорка за упокой.“

В екипа на пришълците обаче е и синът й Манол Пейков, който е управляващ съдружник в нейното издателство „Жанет 45“. Пейков е в инициативния комитет на кампанията „Пловдив – европейска столица на културата“, той е и член на УС на Фондация „Пловдив 2019“ (Вижте в ОЩЕ ПО ТЕМАТА).

Идеята на Фондация „Пловдив 2019“ бе да обедини хората от различните поколения, етноси и вероизповедания в града и целия Южен централен район на България, както и да „интегрира историческите пластове, натрупани в града и региона, съвремието и визията за бъдещо развитие“. Намерението на екипа е да съживи някои публични пространства под тепетата, които да се превърнат в места за култура, спорт, отдих и забавления.

Планираният бюджет на Пловдив за културна инфраструктура е над 14,5 млн. евро, за събитието – над 22 млн. евро, от тях 3,5 млн. евро частен капитал.

Честито на пловдивчани!

Селфи на екипа, спечелил за Пловдив титлата Европейска столица на културата - Манол Пейков (на преден план), в дъното - кметът Иван Тотев и шефът на кръга "Едно" Асен Асенов.

Селфи на екипа, спечелил за Пловдив титлата Европейска столица на културата – Манол Пейков (на преден план), в дъното – кметът Иван Тотев и шефът на кръга „Едно“ Асен Асенов.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg