Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пловдив ще има нова Опера – но издигната прозрачно

Боил Банов обеща, че няма да има услуги за „един или друг бизнесмен“

 - Пловдив ще има нова Опера – но издигната прозрачно

Намеренията на Вежди Рашидов да се изгради нова сграда за Пловдивската опера не са потънали в забвение и при наследника му в Министерството на културата. В ефира на „Дарик“ Боил Банов заяви, че градът под тепетата „безусловно трябва да има сграда за операта си, но построяването ѝ ще стане по прозрачен начин, а не в услуга на един или друг бизнесмен“.

През април Рашидов, тогава депутат от ГЕРБ и фаворит №1 да получи трети мандат като министър, кметът на Пловдив Иван Тотев и Георги Гергов оповестиха идеята да се построи нова сграда за операта чрез сделка с терен на Пловдивския панаир, собственост на Гергов.

„Аз, разбира се, ако съм министър – ще ги намериме парите – каза Рашидов на пресконференция тогава. – Ако не наведнъж, поне на части, както направихме Квадрат 500 – в крайна сметка имаме Квадрат 500, така че ще се случи и в Пловдив. В крайна сметка, в края на един мандат или в началото на следващ – Пловдив нека да има една опера. Така че ще търсиме всички заедно пари.“

Малко по-късно от Държавната опера в Пловдив разпространиха отворено писмо с апел институтът да не бъде въвличан в злободневната политическа интрига.

Вижте още: ПЛОВДИВСКА ОПЕРА СРЕЩУ ИЗПОЛЗВАНЕТО Ѝ В ПОЛИТИЧЕСКИ БИТКИ

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС