Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пловдив, врата на американския танц към света

Платформата Spotlight: USA под тепетата – с дръзки пърформанси, експериментални спектакли, абстрактен танц

Degenerate Art Ensemble са една от компаниите, които пристигат в Пловдив през март догодина. На снимката: Представлението „На „плажа“. Фотография: Брус Том - Пловдив, врата на американския танц към света

Degenerate Art Ensemble са една от компаниите, които пристигат в Пловдив през март догодина. На снимката: Представлението „На „плажа“. Фотография: Брус Том

Някои от най-интересните и иновативни трупи и хореографи от американския съвременния танц пристигат в Пловдив за тридневния форум Spotlight: USA. Девет компании, селектирани от международно жури сред над 50 кандидати, ще изнесат представленията си в града под тепетата между 26 и 28 март догодина, като така ще превърнат Пловдив във вратата на американския танц към света. Освен от българските зрители, те ще бъдат наблюдавани и от професионална публика – специално у нас за събитието пристигат повече от 50 програматори от над 30 държави.

Целта на платформата е да представи най-доброто от американската съвременна сцена и да срещне американските артисти с професионалисти от цял свят, с българската публика, както и да съдейства за културния обмен и добрите отношения между САЩ и България, обясняват организаторите. Не трябва да се забравя и фактът, че по това време тече Председателството ни на Съвета на Европейския съюз.

„През 2018 г. именно Пловдив ще бъде вратата на американската танцова сцена към останалия свят – коментира пред журналисти Асен Асенов, директор на Фондация ЕДНО за култура и изкуства. – Европа има най-високата концентрация от театри и фестивали, които представят това изкуство, и затова съм убеден, че експериментът ни ще успее.“

Селекцията на платформата предлага огромно разнообразие, обясни и Андреа Снайдер от American Dance Abroad, организацията двигател зад платформата.

Андреа Снайдер и Каролелинда Дики, управляващи директори на Ameican Dance Abroad

По думите ѝ става дума за разнообразие и като танцови и артистични стилове, и като географски произход на трупите (има изпълнители от всички краища на Щатите – Ню Йорк, Портланд, Сиатъл, Лос Анджелис, Филаделфия), а се предлага и баланс на половете и цвета на кожата по отношение на хореографирането.

Един от спектаклите, които ще видим в Пловдив, ще бъде световна премиера. Няколко други пък ще са европейски.

Кои са участниците?

Camille A. Brown & Dancers създават спектакли, чрез разнообразни дейности приобщават към танцовото изкуство и изследват исторически и съвременни културни, лични и социални проблеми чрез танцовия театър. По този начин се  изгражда платформа за споделяне и осъзнаване на афроамериканския опит и за насърчаване на диалога и взаимодействието между различни общности.

CONTRA-TIEMPO е многоезична танцова компания, чиито дръзки, наситени с движение, политически проницателни пърформанси предизвикват въображението на публиката. Чрез собствена лексика от движения, образи и звук, артистите обединяват на сцената салса, афро-кубински ритми, хип-хоп, съвременен танц и театър със завладяващи текстове и авторска музика, за да предложат динамични и многопластови изживявания.

Dance Heginbotham е компания, която въздейства на публиката чрез съвременен танц. С акцент върху колаборациите с други артисти, DH обогатява националните и чуждестранни общности чрез уникална смесица от находчиви, съдържателни и дълбоки творби.

Degenerate Art Ensemble се отличават с представления, вдъхновени от пънка, комиксите, кошмарите и приказките, от музиката на живо и от собствения им интуитивен стил на движение. Техните спектакли са предизвикателство към начина, по който осмисляме публиката, архитектурата, музиката, историята, митовете и реалността, и са следствие от дълбоко желание за комуникация, духовно общуване и трансформация.

<fidget> е платформа за експериментален ансамблов пърформанс, основана от артистите Меган Бридж (хореография) и Питър Прайс (дизайн, музика). Изходна точка за спектаклите на <fidget> е мултимедийният танцов театър – посока, зададена от историческото наследство на Баухаус, Ausdruckstanz, експерименталното течение от 60-те години, изпълнителските изкуства от 70-те и 80-те години, както и съвременната мултимедия.

Jonah Bokaer развива нов вид хореография, която обогатява с визуални изкуства и дизайн. Автор на 60  произведения, показвани в 31 държави, той работи още и в областта на дигиталните медии, интердисциплинарните колаборации и социалното предприемачество.

Kate Wallich + The YC е компания, посветена на приобщаването на артисти и публика чрез танц и съвременен дизайн. Визията им е за създаване на общност, основана на сътрудничество и свързаност, която подкрепя и подпомага безкомпромисни продукции на танцовата сцена.

Palissimo Company е основана и ръководена от Павел Зущиак, автор на спектакли за закрити и открити пространства, които съчетават абстрактните страни на танца с безсюжетните елементи на „имидж театъра“. Резултатите са интердисциплинарни пиеси, богати на художествени образи и с остър емоционален заряд. През 2015 г. той е отличен с Bessie Juried Award заради своето „поетично наслагване на движения и образи, осмислящи сценичното пространство като децентрализиран свят, където плътта е фокусът и платното за изразяването на многобройни човешки състояния“.

Tahni Holt Dance поставя въпроси, които изискват строга специфика, но същевременно остават отворени за размишление – по-скоро подканящи, отколкото налагащи определена интерпретация. Холт активно използва интуицията си, формите на импровизация, сценичното общуване с изпълнителите и своите задълбочени интереси за връзката между тяло, дух и съзнание, за да създава своите спектакли.

***

Селекцията е дело на жури, в което влизат Марк Оливе Лопез, театрален програматор в Mercat de les Flors (Испания); Ивона Кройцманова, основател и директор на Tanec Praha (Чехия); Феликс Витек, бивш директор на internationale tanzmesse nrw (Германия); Карен Чунг, директор на China Dance Development Project в City Contemporary Dance Company (Хонконг); Балаж Арато, мениджър на Националния танцов театър на Република Унгария; Антонело Тудеско, артистичен директор на CollettivoNada (Италия).

Spotlight: USA се организира в сътрудничество между American Dance Abroad и фестивала за съвременен танц ONE DANCE WEEK в партньорство с Фондация „Америка за България“, Община Пловдив, Посолство на САЩ в България и Trust for Mutual Understanding (ТМU), Ню Йорк.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg