Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Пловдивската опера срещу използването ѝ в политически битки

Искат нова сграда, но смятат за по-реалистично да се ремонтира местната Концертна зала

Георги Гергов, Вежди Рашидов и кметът на Пловдив Иван Тотев обявиха през месец април идеята си да строят опера на терен на Пловдивския панаир. Снимка: БГНЕС - Пловдивската опера срещу използването ѝ в политически битки

Георги Гергов, Вежди Рашидов и кметът на Пловдив Иван Тотев обявиха през месец април идеята си да строят опера на терен на Пловдивския панаир. Снимка: БГНЕС

Пловдивската опера апелира да не бъде въвличана в злободневната политическа интрига. В отворено писмо до Министерството на културата, местната власт и медиите, директорът на културния институт доц. д-р Нина Найденова се разграничи „от използването на темата за построяване на оперна сграда в контекст, различен от творческите потребности на институцията и на обществеността на град Пловдив“.

„Заставаме срещу включването на проблема в политически дебат с внушения за задкулисие“, пише Найденова.

Оперният състав неволно стана повод за междупартийни битки в последните десетина дни. Тъй като институтът не разполага със сграда, група политици оповестиха идеята си да построят такава чрез сделка с терен на Пловдивския панаир, собственост на левия бизнесмен Георги Гергов. На пресконферения кметът на града Иван Тотев, депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов и самият Гергови оповестиха предложението си.

Вижте още: РАШИДОВ ГОТОВ ЗА ХЕТТРИК: АКО СЪМ МИНИСТЪР, ЩЕ ГИ НАМЕРИМЕ ПАРИТЕ

Предлагаме ви пълния текст на отвореното писмо на Пловдивската опера.

„Държавна опера – Пловдив твърдо се разграничава от използването на темата за построяване на оперна сграда в контекст, различен от творческите потребности на институцията и на обществеността на град Пловдив. Заставаме срещу включването на проблема в политически дебат с внушения за задкулисие. Настояваме името на Държавна опера – Пловдив да бъде използвано само във връзка с професионалната дейност на института, който е сред водещите в страната, въпреки че е единственият без собствена сграда в България!

С ангажираността си към каузата Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и с художествените проекти за международен обмен и развитие на културен туризъм, Държавна опера – Пловдив е доказала, че е основен гарант за духовност и култура в града. Вярваме, че професионалният ни труд не е напразен! Гражданското общество и Фондация „Дом за пловдивската опера” вече ясно ни подкрепиха за построяване на сграда на Операта. Министерство на културата, Общинският съвет и кметът на община Пловдив декларираха ангажираността си за решаване на проблема.

Държавна опера – Пловдив се обединява зад идеята Концертна зала, която е исторически свързана със златните години на Пловдивската филхармония и е единствената собственост на института в момента, да бъде реконструирана и разширена с държавни и общински усилия, за да се превърне в Мултифункционален музикален комплекс, в който да се съсредоточи професионалната дейност на Опера Пловдив. За нас това е най-реалистичният вариант, който ще реши и проблема с липсата на представителна сцена в културната столица на България.

Алармираме обществеността и институциите, че отлагането на спешните мерки за реконструиране на Концертна зала ще ни принуди напълно да преустановим дейността си поради бедстващото й състояние. Има опасност Държавна опера – Пловдив да обяви нулев сезон в навечерието на 2019 година!

Държим всички отговорни решения за сградата на Опера Пловдив и съдбата на Концертна зала да бъдат взети приоритетно и напълно прозрачно в интерес на културното бъдеше на град Пловдив!

27.04.2017

Директор: доц. д-р Нина Найденова“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах