Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пловдивският „Альоша“ отвътре е пълен с органи нa пропaгaндaтa

Поглед с VR очилa в сaмия пaметник - продължение на проекта „Призрак“ на Мич Брезунек

Светът на съветските паметници е изпълнен със символи.  - Пловдивският „Альоша“ отвътре е пълен с органи нa пропaгaндaтa

Светът на съветските паметници е изпълнен със символи.

Надникване във вътрешността на паметника на съветската армия в Пловдив представя изложбата „Enter the Ghost(Влез в призрака) на Мич Брезунек. Изложбата с триизмерна виртуална реалност е част от проекта „Призрак“ на французина, който разглежда в нов контекст паметниците на съветската армия в България. В рамките на „Призрак“ Брезунек вече представи топящия се като след ядрен взрив МОЧА в София, дъжд от хляб и сол върху бургаския „Альоша“ и „опакования“ му като дух съименник в Пловдив.

VR изложбата може да се види в софийското пространство „The Steps“ (ул. „Братя Миладинови“ 12) между 9 и 11 ноември. Откриването е на 9 ноември със събитие, което ще продължи между 18,30 и 23 ч. С помощта на VR очила посетителите ще получaт предстaвaтa, че влизат в самия монумент, където ги очаква непознат свят със символи.

„За да разберат машинациите на съветската пропаганда и да усети какво тя представлява, човек трябва да влезе в самата структура – пише Брезунек в сайта на проекта. – Призракът вече не е символ, той разкрива тъмните идеи, които паметникът пренася от миналото в настоящето. Изложбата представя сюрреалистичен и емоционален подход към настоящата ситуация, в която Европа се намира след руската инвазия в Украйна. Контекстът е различен, но пропагандните методи, използвани от агресора, са подобни. Във време на равносметка на европейската история изникват въпроси за паметниците на съветската армия и посланията, които те носят.“

Общо 12 паметника в страната бяха трансформирани и предложени като НФТ в подкрепа на Украйна по подобие на „Альоша“ в Бургас и Пловдив и на Паметника на съветската армия в София. Числото носи символика – 12 са звездите на флага на Европейския съюз.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg