Пловдивският театър с първи виртуален театрален музей в България

Трупата с молба към всички, които пазят спомени и документи за историята на пловдивската сцена, да ги споделят за дигитално архивиране

Шествие по случай 27 март, Международния ден на театъра, в края на 80-те или началото на 90-те години на миналия век. Участват артисти от Драматичния и Кукления театър и Операта в Пловдив. - Пловдивският театър с първи виртуален театрален музей в България

Шествие по случай 27 март, Международния ден на театъра, в края на 80-те или началото на 90-те години на миналия век. Участват артисти от Драматичния и Кукления театър и Операта в Пловдив.

Виртуален музей с архиви, снимки, документи, пиеси и спомени за най-стария професионален театър в България ще бъде създаден от Пловдивския драматичен театър „Николай Масалитинов“, съобщи за „Площад Славейков“ неговият драматург Александър Секулов.

Първият професионален театър у нас отваря врати на 24 март 1881 г. с пиесата на Шилер „Луиза Милер”, представена от гръцка пътуваща трупа. Салонът е изграден в двора на хотел и е наречен Международен театър „Люксембург“.

С пловдивската сцена е свързано творчеството на ярки таланти като Любен Гройс, Леон Даниел, Крикор Азарян, Стефан Данаилов, Цветана Манева, Катя Паскалева и редица от най-популярните български актьори и режисьори.

Вече цяла година театърът събира своята история. Театроведът Катерина Георгиева е архиварят, посветил се на тази нелека задача – да се възстановят скъсаните нишки от 140-годишната история. Във виртуалната зала ще бъдат публикувани снимки от спектакли, киноархиви, видеоклипове, плакати, програми, спомени, пиеси, ръкописи, заповеди.

Първият печат на театрална трупа в България, създаден за Пловдивския театър

При събирането на архивните единици наскоро е открита първата заповед за назначение на Енчо Пиронков в театъра. Едно от най-ценните открития са пиеси от 20-те години на миналия век с актьорски и режисьорски бележки в тях, и с разпределението на ролите – безценна информация за имената, градили славата на театъра преди един век. Намерен е и текст на пиесата „Тартюф“ с личните вметки на Кръстю Сарафов, който е играл Молиеровия герой на пловдивска сцена. При отварянето на архивите е открита дори ръчно писана бележка: „Изпращам ти готовия вариант на пиесата. Николай Хайтов“. Предполага се, че се отнася за пиесата му „Пътеки“. Намерени са архиви от ранните актьорски години на Наум Шопов и Георги Русев, чието първо актьорско разпределение е било именно в Пловдивския театър.

Наскоро журналистката Пепа Славчева, един от доайените на гилдията в града под тепетата, е дарила целия видеоархив на съпруга си Николай Пенчев – дългогодишен главен оператор на местния радиотелевизионен център. В съхранените материали има множество заснети постановки, репетиции и интервюта. Предстои продължителна дигитализация на този архив.

Ентусиастите от Пловдивския драматичен театър имат намерение да съхранят паметта за всеки човек, свързан с пловдивската сцена – не само актьори, драматурзи и режисьори, но и технически персонал. Целта е да се запази цялата история на театъра, оцелял и съхранил високия си творчески дух цели 140 години.

Пловдивските театрали отправят молба към всички, които пазят в семейните си архиви снимки, програми и спомени за историята на театъра, да споделят с виртуалния музей тези факти, за да бъдат запазени за идните поколения в дигитален вид. Това е не просто историята на един театър, а историята на най-стария жив град в Европа, памет за културното значение на Пловдив във всички времена.

Colibri april 2017

След около година музеят ще може да бъде разгледан в сайта, който ще бъде създаден за него.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg