Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Пловдивският театър с първи виртуален театрален музей в България

Трупата с молба към всички, които пазят спомени и документи за историята на пловдивската сцена, да ги споделят за дигитално архивиране

Шествие по случай 27 март, Международния ден на театъра, в края на 80-те или началото на 90-те години на миналия век. Участват артисти от Драматичния и Кукления театър и Операта в Пловдив. - Пловдивският театър с първи виртуален театрален музей в България

Шествие по случай 27 март, Международния ден на театъра, в края на 80-те или началото на 90-те години на миналия век. Участват артисти от Драматичния и Кукления театър и Операта в Пловдив.

Виртуален музей с архиви, снимки, документи, пиеси и спомени за най-стария професионален театър в България ще бъде създаден от Пловдивския драматичен театър „Николай Масалитинов“, съобщи за „Площад Славейков“ неговият драматург Александър Секулов.

Първият професионален театър у нас отваря врати на 24 март 1881 г. с пиесата на Шилер „Луиза Милер”, представена от гръцка пътуваща трупа. Салонът е изграден в двора на хотел и е наречен Международен театър „Люксембург“.

С пловдивската сцена е свързано творчеството на ярки таланти като Любен Гройс, Леон Даниел, Крикор Азарян, Стефан Данаилов, Цветана Манева, Катя Паскалева и редица от най-популярните български актьори и режисьори.

Вече цяла година театърът събира своята история. Театроведът Катерина Георгиева е архиварят, посветил се на тази нелека задача – да се възстановят скъсаните нишки от 140-годишната история. Във виртуалната зала ще бъдат публикувани снимки от спектакли, киноархиви, видеоклипове, плакати, програми, спомени, пиеси, ръкописи, заповеди.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Първият печат на театрална трупа в България, създаден за Пловдивския театър

При събирането на архивните единици наскоро е открита първата заповед за назначение на Енчо Пиронков в театъра. Едно от най-ценните открития са пиеси от 20-те години на миналия век с актьорски и режисьорски бележки в тях, и с разпределението на ролите – безценна информация за имената, градили славата на театъра преди един век. Намерен е и текст на пиесата „Тартюф“ с личните вметки на Кръстю Сарафов, който е играл Молиеровия герой на пловдивска сцена. При отварянето на архивите е открита дори ръчно писана бележка: „Изпращам ти готовия вариант на пиесата. Николай Хайтов“. Предполага се, че се отнася за пиесата му „Пътеки“. Намерени са архиви от ранните актьорски години на Наум Шопов и Георги Русев, чието първо актьорско разпределение е било именно в Пловдивския театър.

Наскоро журналистката Пепа Славчева, един от доайените на гилдията в града под тепетата, е дарила целия видеоархив на съпруга си Николай Пенчев – дългогодишен главен оператор на местния радиотелевизионен център. В съхранените материали има множество заснети постановки, репетиции и интервюта. Предстои продължителна дигитализация на този архив.

Ентусиастите от Пловдивския драматичен театър имат намерение да съхранят паметта за всеки човек, свързан с пловдивската сцена – не само актьори, драматурзи и режисьори, но и технически персонал. Целта е да се запази цялата история на театъра, оцелял и съхранил високия си творчески дух цели 140 години.

Пловдивските театрали отправят молба към всички, които пазят в семейните си архиви снимки, програми и спомени за историята на театъра, да споделят с виртуалния музей тези факти, за да бъдат запазени за идните поколения в дигитален вид. Това е не просто историята на един театър, а историята на най-стария жив град в Европа, памет за културното значение на Пловдив във всички времена.

След около година музеят ще може да бъде разгледан в сайта, който ще бъде създаден за него.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах