Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

По 700 лева месечно за петима български творци

Държавната награда, отпускана за особени заслуги към културата, бе одобрена от Народното събрание

Народната певица Янка Рупкина е един от петимата творци, които ще получават „пенсията“ награда. - По 700 лева месечно за петима български творци

Народната певица Янка Рупкина е един от петимата творци, които ще получават „пенсията“ награда.

Петима български творци ще получават пожизнено по 700 лева месечно от държавата за особените им заслуги към културата. Решението бе сред последните, които депутатите взеха в петък преди да излязат във ваканция покрай местните избори на 25 октомври. Наградата се отпуска на археолога проф. Людмил Гетов, народната певица Янка Рупкина, актьора Васил Михайлов, оперетната певица Анелия Шуманова и диригента Стоян Бабеков.

Предложението за държавните парични награди бе на Министерството на културата и бе внесено в средата на септември. След като на 7 октомври (сряда) проектът бе одобрен в комисията по култура и медии, сега, непосредствено преди народните представители да излязат в почивка, той бе приет единодушно със 104 гласа и в пленарна зала. Изпълнението му предстои да бъде възложено на министъра на културата Вежди Рашидов.

Самият той бе в залата по време на гласуването. След като проектът мина, Рашидов благодари на депутатите, че са надхвърлили егото на партийните страсти и са позволили днес българските творци „да имат една малка възможност да не прекарват тъжни и унизителни старини“. По-късно в кулоарите, за да обрисува напредъка по наболелия въпрос с тежкото финансово положение на заслужилите творци в страната, министърът, цитиран от „Офнюз“, използва анекдот:

„Питали един защо целува ръце на жените. Отговорил, че все от някъде трябва да се започне“.

Не е ясно дали Васил Михайлов ще приеме наградата. Той публично се отказа от нея през юни, като заяви, че с 55-годишния си трудов стаж си е извоювал пенсия, и покани хората на театър.

„Тези дни прочетох в един вестник, че съм сред хората, предложени за някаква пенсия награда. Аз благодаря от цялото си сърце за тази оценка, но според мен въпросът е социален – заяви 77-годишният Михайлов пред „Труд“ тогава. – Затова отстъпвам моето право на такава награда на някой друг колега творец. Защото аз имам пенсия, която съм си извоювал с 55-годишния си трудов стаж. И продължавам да работя. Е, разбира се, на половин бройка, но държавата така е решила. Тази държава, разбира се, не ми обяснява как се прави изкуство с половин бройка и затова аз играя с „цялата си бройка”. Заповядайте на театър! Играя пет роли в три театъра: във Военния, в Народния и в Театър 199. Още веднъж благодаря от сърце!“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg