МАРИЯ ЖОАО ПИРЕШ И НАЙДЕН ТОДОРОВ

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

„По-добре беден български тъпан, отколкото богат тъпанар” (видео)

Нова песен на актьора Симеон Владов по стихотворение на Георги Константинов

Симеон Владов в кадър от виедото на песента „Български тъпан“ - „По-добре беден български тъпан, отколкото богат тъпанар” (видео)

Симеон Владов в кадър от виедото на песента „Български тъпан“

Стихотворение на Георги Константинов, създадено в годината на предишните големи протести – 2013-а, звучи в песента „Български тъпан“ в изпълнение на актьора Симеон Владов. Това е второто заглавие от проекта „Пеещи артисти” на продуцента Игор Марковски. Музиката и аранжимента са на Красимир Гюлмезов, а режисьор на клипа е Васил Стефанов.

„По-добре да съм български тъпан, отколкото някой богат тъпанар”, се казва в текста на песента, събрала вече стотици лайкове и коментари в социалните мрежи.

В профила си във Фейсбук поетът Георги Константинов заявява:

„Можем ли да посочим един днешен богаташ, построил университет, или отделил десетина милиона за образованието на талантливи младежи? А колко например детски градини или литературни издания за деца и юноши са подкрепени от тях? (Май николко!) И така нататък. Пълно е с богати тъпанари!“.

Ето и пълният текст на стихотворението:

Българският тъпан

Може би ви изглеждам
простоват и достъпен.
Като тъпан ме удряте –
там или тук.

Но на вас ви е нужен
друг, особен тъпан:
всеки ден да го удряте,
а от него да няма и звук…

Ала аз не умея
безгласно да страдам!
Като гръм прокънтявам
под синия свод!

Нека всеки да чуе,
че пак съм ударен
от онези, които
го удрят на живот.

Нека чуе полето
и върхът непристъпен –
пак раздумквам простора
с моя бедняшки дар…

По-добре да съм беден
български тъпан,
отколкото някой
богат тъпанар!

Първата песен от проекта „пеещи артисти” бе представена на 15 септември. „Ля ля”е безгрижна любовна песен  изпълнение на Людмила Сланева – Локо и Герасим Георгиев – Геро по текст на изпълнителя Любо Киров и музика на Людмила Сланева.

Проектът на Игор Марковски предвижда да бъдат направени 14 песни, които да бъдат изпълнени от познати и обичани български актьори, някои заедно с певци. Следващите имена в „Пеещи артисти” са Веселин Плачков в дует с Маги Джанаварова, Биляна Петринска с Марио Николов, Филип Аврамов, Даниел Цочев и Мая Бежанска, Добрин Досев. Голямата актриса Татяна Лолова ще изпее „Кутийка със спомени“ по текст на Мария Касимова-Моасе.

Вижте още: ТАТЯНА ЛОЛОВА И МОЯТА КУТИЙКА СЪС СПОМЕНИ

Подготвя се концерт с участието на всички изпълнители от проекта „Пеещи артисти“ на 14 февруари 2021 г. в Зала „България”.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах