„По-добре беден български тъпан, отколкото богат тъпанар” (видео)

Нова песен на актьора Симеон Владов по стихотворение на Георги Константинов

Симеон Владов в кадър от виедото на песента „Български тъпан“ - „По-добре беден български тъпан, отколкото богат тъпанар” (видео)

Симеон Владов в кадър от виедото на песента „Български тъпан“

Стихотворение на Георги Константинов, създадено в годината на предишните големи протести – 2013-а, звучи в песента „Български тъпан“ в изпълнение на актьора Симеон Владов. Това е второто заглавие от проекта „Пеещи артисти” на продуцента Игор Марковски. Музиката и аранжимента са на Красимир Гюлмезов, а режисьор на клипа е Васил Стефанов.

„По-добре да съм български тъпан, отколкото някой богат тъпанар”, се казва в текста на песента, събрала вече стотици лайкове и коментари в социалните мрежи.

В профила си във Фейсбук поетът Георги Константинов заявява:

„Можем ли да посочим един днешен богаташ, построил университет, или отделил десетина милиона за образованието на талантливи младежи? А колко например детски градини или литературни издания за деца и юноши са подкрепени от тях? (Май николко!) И така нататък. Пълно е с богати тъпанари!“.

joystation.bg

Ето и пълният текст на стихотворението:

Българският тъпан

Може би ви изглеждам
простоват и достъпен.
Като тъпан ме удряте –
там или тук.

Но на вас ви е нужен
друг, особен тъпан:
всеки ден да го удряте,
а от него да няма и звук…

Ала аз не умея
безгласно да страдам!
Като гръм прокънтявам
под синия свод!

Нека всеки да чуе,
че пак съм ударен
от онези, които
го удрят на живот.

Нека чуе полето
и върхът непристъпен –
пак раздумквам простора
с моя бедняшки дар…

По-добре да съм беден
български тъпан,
отколкото някой
богат тъпанар!

Първата песен от проекта „пеещи артисти” бе представена на 15 септември. „Ля ля”е безгрижна любовна песен  изпълнение на Людмила Сланева – Локо и Герасим Георгиев – Геро по текст на изпълнителя Любо Киров и музика на Людмила Сланева.

Проектът на Игор Марковски предвижда да бъдат направени 14 песни, които да бъдат изпълнени от познати и обичани български актьори, някои заедно с певци. Следващите имена в „Пеещи артисти” са Веселин Плачков в дует с Маги Джанаварова, Биляна Петринска с Марио Николов, Филип Аврамов, Даниел Цочев и Мая Бежанска, Добрин Досев. Голямата актриса Татяна Лолова ще изпее „Кутийка със спомени“ по текст на Мария Касимова-Моасе.

Вижте още: ТАТЯНА ЛОЛОВА И МОЯТА КУТИЙКА СЪС СПОМЕНИ

Подготвя се концерт с участието на всички изпълнители от проекта „Пеещи артисти“ на 14 февруари 2021 г. в Зала „България”.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах