Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

По-добре от Макдоналдс

Необичайна навалица още на откриването на Панаира на книгата

За разлика от „Макдоналдс“ книгите са много по-разнообразни, те са като хора, каза Хосе Карлос Сомоса. Снимки: Емил Георгиев - По-добре от Макдоналдс

За разлика от „Макдоналдс“ книгите са много по-разнообразни, те са като хора, каза Хосе Карлос Сомоса. Снимки: Емил Георгиев

Коледният панаир на книгата вече тече! Празникът за читателите в Националния дворец на културата тръгна с необичайно в сравнение с други години стълпотворение от жадни читатели, музика от Софийския духов оркестър и приповдигнато настроение.

Откриващата церемония, маркирала началото на книжния празник, се оказа може би излишно дълга – тя продължи повече от 40 минути, а през все по-оредяващата с напредването на времето публика говориха кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, зам.-министърът на културата Боил Банов, зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева, директорът на НДК Мирослав Боршош, председателят на Асоциация „Българска книга“ Веселин Тодоров, посланиците на Португалия и Испания Луиш Фераш и Хосе Луис Тапиа.

В края на началото думата взе писателят Хосе Карлос Сомоса – специален гост на Софийския литературен фестивал.

„През всички тези години аз съм пътувал много и двете неща, на които се натъкнах във всички страни, които съм обиколил, независимо къде са те и какъв език се говори в тях, двете неща, които всеки пътешественик припознава като собствени, като свои, като близки – са „Макдоналдс“ и книгите – обясни Карлос Сомоса. – Но за разлика от „Макдоналдс“ книгите са много по-разнообразни, те са като хора. Няма значение на какъв език са написани, няма значение и какво казват – важното е да ги познаваме, важното е да им дадем възможност, да ги отворим и да влезем в света им, но също да им позволим да навлязат в нашия свят.“

След тези думи към над 200-те щанда, изпълнили четири етажа от НДК, се спуснаха още в самото начало стотици посетители. Солидният им брой още в първия ден изненада (но и зарадва) дори онези издатели, които от години са част от книжното събитие.

book-fair_23606741625_o

Иначе панаирът си е панаир, точно какъвто го познаваме. В началото колебливо, но с приближаването на вечерта с все по-нагнетяваща се литературна атмосфера, онази, която всички книжни любители толкова обичат. Край входа ни посреща усмихнато момиче с островърха шапка от „Интенс“, по етажите се разминаваме с млади воини със средновековни доспехи и мили девици от забравени времена. Големите намаления са налице, добрите книги – също.

Прелистваме фантастично оформени издания, разглеждаме бъдещите си любими четива и се радваме на хлапе, което с блеснал поглед срича от току-що купената му книжка. Срещаме и познати лица – рамо до рамо с нас сред думите се лутат хора като Георги Господинов, Деян Енев, Антон Дончев…

„Родината ти е там, където е библиотеката ти“, цитира Еразъм Ротердамски в своето приветствие на откриването Мирослав Боршош.

Е, родината ни от днес до неделя е Националният дворец на културата. Къде другаде ще намерим толкова много книги на едно място?

book-fair_22978575364_o

book-fair_22979697433_o

book-fair_23499641222_o

book-fair_23524379661_o

book-fair_23524487311_o

book-fair_23312518350_o

book-fair_23580704886_o

Писателят Антон Дончев раздава автографи.

book-fair_23580777996_o

Акад. Антон Дончев в кратък разговор с директора на НДК Мирослав Боршош.

book-fair_23582119696_o

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg