Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

По-доброто българско кино, безплатен вход

В Червената къща започва Панорама на филми, печелили наградата на София за кино

Ще бъдат показани 15 заглавия, наградени между 2000 г. и 2017 г. Някои от тях, въпреки несъмнените си качества, така и не получиха общественото внимание, което заслужават, поради недостатъчна реклама, лошо разпространение или други извънхудожествени причини. - По-доброто българско кино, безплатен вход

Ще бъдат показани 15 заглавия, наградени между 2000 г. и 2017 г. Някои от тях, въпреки несъмнените си качества, така и не получиха общественото внимание, което заслужават, поради недостатъчна реклама, лошо разпространение или други извънхудожествени причини.

Добър шанс за почитателите на по-доброто българско кино да наваксат пропуснатото, да гледат отново любими български филми и/или да дискутират с техните автори и известни кинокритици предлага тази седмица Панорамата на филмите, печелили Наградата на град София.

Ще бъдат показани 15 заглавия, наградени между 2000 г. и 2017 г. Някои от тях, въпреки несъмнените си качества, така и не получиха общественото внимание, което заслужават, поради недостатъчна реклама, лошо разпространение или други извънхудожествени причини.

В Панорамата са включени заглавия като документалните филми на Адела Пеева „Кметът“ (за инж. Иван Иванов – най-дълго управлявалия и успешен кмет на София, през смутните времена от 1934 до 1944 година) и „Чия е тази песен“ (комично-драматичен и трагичен разказ за търсенето на истината за една песен, за която всички народи на Балканите претендират, че е тяхна) и „Мост към Кристо“ (разказ на Евгения Атанасова за проекта „Плаващите кейове“ на Кристо и Жан-Клод в италианското езеро Изео)

Сред игралните филми бихме препоръчали три, спечелили високи международни отличия – „Урок“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов (за безизходната ситуация, в която попада една провинциална учителка), „Каръци“ на Ивайло Христов (поетичен смешно-тъжен разказ за трудностите на младите хора в малките провинциални градчета) и „Източни пиеси“ на Камен Калев (за историята на двама братя, единият – наркозависим, другият – попаднал в неонацистка групировка).

Наградените филмите са общо 15 – 8 игрални и 7 документални, като освен малко по-различен поглед върху случващото се в България – не през фактите, статистиката или новинарските емисии, а през погледа на творците – те са своеобразно отражение на динамичния и сложен период от най-новата ни история от 2000 до 2017 година.

Филмите ще бъдат показани от 19 до 25-и февруари в Център за култура и дебат „Червената къща“ в столицата. Входът е свободен.

Пълна програма на прожекциите

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах