Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

По договор: Спайдърмен не може да е тъмнокож или хомо

„Уикилийкс“ разкри профила на супергероя, определен от кинокомпаниите „Сони“ и „Марвел“ - само от мъжки пол, хетеросексуален и бял

Към Омъстителите в следващия филм ще се присъедини и Спайдърмен. - По договор: Спайдърмен не може да е тъмнокож или хомо

Към Омъстителите в следващия филм ще се присъедини и Спайдърмен.

Тайните, разбулени след като бе разбита информационната система на „Сони“, продължават да излизат. „Уикилийкс“ разкри договор, подписан през 2011 г. между „Сони пикчърс“ и фабриката за супергерои „Марвел ентъртейнмънт“ по повод присъединяването на Спайдърмен към Отмъстителите. Съгласно документа човекът-паяк трябва да отговаря на известни условия. Двете компании са се договорили единодушно, че Питър Паркър може да бъде само от мъжки пол, хетеросексуален и бял, пише „Льо Поан“.

С други думи, двата гиганта не искат тъмнокож Спайдърмен, нито пък жена или гей в този образ. Според „Марвел“ един добър Спайдърмен не може да е имал сексуални отношения преди 16-годишната си възраст, не трябва да употребява мръсни изрази, нито да пуши или да продава наркотици. Причината за тези ограничения? Да прилича възможно най-много на оригиналния персонаж, създаден от Стан Ли и Стив Дитко.

В комиксите обаче Спайдърмен се нарича Майлс Моралес и е афро-латиноамериканец от 2011 г. след смъртта на героя Питър Паркър. В няколко от анимационните серии „Върховният Спайдърмен – Web Warriors” дублажът е на афроамериканския актьор Доналд Глоувър. Същият, когото феновете искаха да видят в ролята на Спайдърмен във филмите „Невероятният Спайдърмен” 1 и 2 (2012 и 2014 г.). Кампания за подкрепа #donald4spiderman възпламени социалните мрежи. Създателят на героя Стан Ли също даде подкрепата си за Доналд Глоувър. В крайна сметка обаче за ролята бе избран Андрю Гарфийлд.

Въпросът за цвета на кожата или за пола на супер-героя се превърна в последните няколко години в постоянна тема за спор. Дори и ако Тор е вече жена във вселената на „Марвел“, различността все още не е на дневен ред за „Сони“ и „Марвел“. Между другото двамата възможни актьора за костюма на Спайдърмен в бъдещите филми са Том Холанд и Чарли Роу – и двамата на възраст 19 години.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg