Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

По-големи от големия екран: може ли „Нетфликс” да завладее киното?

Докато световният стрийминг-гигант подминава мултиплексите с 80 собствени нови продукции за 2018 г., се променя самият начин, по който гледаме филми. Холивуд не е щастлив

В момента „Нетфликс“не само разпространява, а направо произвежда филми с Уил Смит. - По-големи от големия екран: може ли „Нетфликс” да завладее киното?

В момента „Нетфликс“не само разпространява, а направо произвежда филми с Уил Смит.

Филмите винаги са били важни за „Нетфликс”. Преди да се ребрандира като основен играч в стрийминг-индустрията, компанията се издържа предимно с изпращане на компакт-дискове под наем по пощата. Преди няколко години човек можеше да прибави „Мъже в черно” към поръчките си за „Нетфликс” и да почака няколко дни, докато дискът пристигне в дома му. Днес компанията не праща филми с Уил Смит, а ги създава.

Всяка следваща продукция на „Нетфликс” конкурира холивудските блокбъстъри със звезди от първа величина, с амбициозни маркетингови кампании и с близката връзка между сценариите и саундтраковете. Само през изминаващата година „Нетфликс” излъчват 60 филма собствено производство. И броят ще нарасне с още 20 догодина.

Дори да сте добре финансиран нов медиен играч, плащащ си за изравняване със съществуващите конгломерати, надеждата за 80 продукции годишно изглежда направо декадентска. През 2018-а „Дисни“ ще пусне само 12 филма, включително скъпи нови епизоди от вселената на „Марвъл” и „Междузвездни войни”. На „Уорнър Брос” ще достигнат 20. Дори „Блумхаус“, които оцеляват чрез внимателно балансиране на неголемия си бюджет между добре направени жанрови хитове, не пуска повече от десет заглавия на година.

Тогава защо „Нетфликс” си прави труда с по два нови филма на седмица? Компаниите осъзнават, че за самите тях е по-добре да използват интелектуалната си собственост вместо да я отстъпват на подизпълнители. Така че „Нетфликс” просто са яхнали вълната като вертикално интегрирана компания, контролираща целия творчески процес над новите си филми.

Когато се включи в телевизионния пазар през 2012-а, „Нетфликс” разби много табута. „Къща от карти” показа, че цял сезон може да бъде качен в първия ден на излъчването – и тази стратегия беше усвоена за няколко проекта на Би Би Си и „Скай“. В 2017-а „Нетфликс” вече взе 20 награди „Еми” от общо 92 номинации, отстъпвайки само пред НВО.

Но Холивуд продължава да се отнася резервирано към „Нетфликс”, най-вече защото компанията няма никакъв интерес към традиционното киноразпространение. Подминаването на големия екран е удобно за крайния потребител, но тревожи старите играчи като Джеймс Камерън и Кристофър Нолан, според които тази практика „принизява филмите”.

За контраст – не толкова активният филмов отдел на „Амазон” се държи като престижен клон на киностудио: филмите му излизат по кината и след известно време се появяват готови и за стрийм. Този начин на работа определено носи повече номинации за „Оскар”.

Междувременно „Дисни” ляга като дракона Смог върху съкровищницата си от купени франчайзи и проектира началото на собствена стрийм-услуга през 2019 г. „Нетфликс” ще трябва да хвърли много труд, за да запази водещата си позиция.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах