VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

По Графа – старата песен на нов глас

Става все по-хубаво, но още не е готово

Ул. „Граф Игнатиев“, 15 декември 2018 г. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - По Графа – старата песен на нов глас

Ул. „Граф Игнатиев“, 15 декември 2018 г. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Чували ли сте вица за човека, който, като му се вмиришели чорапите, ги сменял – слагал левия на десния крак и обратното? Горе-долу същото направиха изпълнителите на ремонта на ул. „Граф Игнатиев“. След масово обществено недоволство от ограничителите, разделящи пешеходци от трамваи, в четвъртък бе обявено, че в петък ще се сложат нови ограничители.

В петък не сложиха нищо, но днес, събота, върнаха онези триъгълни форми, които народното творчество сравни с перки на акули, противотанкови съоръжения и надгробни пирамидки, само че сега са ги обърнали наобратно. Тоест вече не стърчат толкова, сега са полегнали.

Решението преди… Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

… и решението след. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Преди тези призми бяха стъпили на най-малката си страна, сега лежат на някоя от другите две – по-дългата или по-късата, както падне. Трудно ще намерите няколко, поставени едни до други по еднакъв начин. Тоест – погледнато с невъоръжено око, в участъка от „Алабин“ до „Дякон Игнятий“ промяна няма. Малко преди да стигнете до площад „Славейков“ следва изненада – на мястото на призмите са появяват кубове, но не задълго.

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

По протежение на площада от двете страни на трамвайните линии и нататък по пътя кубовете, призмите и останалите каменни геометрични форми, са заменени с дълга редица раирани бяло-червени преносими пътни знаци за временна организация на движението – от онези, които сигнализират, че по-нататък магистралата е в ремонт и движението се отбива в едната лента.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Те скоро ще бъдат заменени от още призми, съобщават от Общината. Остава въпросът защо така наречените бализи са поставени, след като трамваите все още не се движат по „Графа“? Така по емблематичната улица става, ако не по-хубаво, то поне по-разнообразно.
Но надеждата, че още не е готово, а когато стане, наистина ще е хубаво, умира последна.

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg